logo

O treime dintre moldoveni nu-și cunosc drepturile, sondaj


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-treime-dintre-moldoveni-nu-si-cunosc-drepturile-sondaj-7967_1035132.html

Aproape o treime dintre cetățenii moldoveni nu-și cunosc drepturile, iar 37% nu-și cunosc îndatoririle față de stat. O arată un sondaj de opinie publică cu privire la cetățenie, realizat de CBS-AXA. În general, respondenții își aduc aminte de drepturile lor atunci când acestea sunt încălcate. Problema încălcării dreptului la servicii medicale și educație gratuită estre extrem de sensibilă în Moldova.

Potrivit sociologului Vasile Cantarji, citat de IPN, un număr mare de respondenți au avut dificultăți în a răspunde la întrebarea legată de cine este singura sursă a puterii în stat și cine este purtătorul suveranității statului. Doar 34% din cetățeni realizează că puterea este poporul. 30% cred că este președintele. 18% cred că singura putere în stat este Parlamentul.

Cele mai semnificative probleme care i-ar determina pe moldoveni să iasă în stradă sunt problemele din domeniul sănătății, probleme legate de mediu, învățământ, prețuri și tarife ridicate.

De exemplu, 78% dintre cetățenii țării sunt pregătiți să lupte pe multiple căi împotriva construirii unei uzine industrial poluante în apropierea zonei în care locuiesc. 53% sunt dispuși să organizeze un protest, iar  38% sunt dispuși să participe. 17% sunt dispuși să contribuie la desfășurarea acestor acțiuni cu bani și obiecte. 11% ar semna o petiție pentru interzicerea proiectului.

56% dintre persoanele chestionate în cadrul sondajului consideră drepturile omului cea mai importantă valoare pe plan personal. 40% au menționat  respectarea legilor, 38%  –  libertatea individuală, 34%  – respectul pentru viața umană, iar pentru 16% – siguranța.

Peste jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova cunosc cel puțin o limbă străină. 57% călătoresc în străinătate, însă jumătate dintre ei o fac mai rar decât o dată pe an. 45% dintre cetățeni ar dori să emigreze pentru a-și ameliora situația financiară sau pentru a beneficia de o educație și servicii medicale mai bune.

Prin comparație cu datele unui sondaj similar efectuat în Ucraina și Belarus, cetățenii Republicii Moldova cunosc mai bine cum să acționeze atunci când vor să organizeze o acțiune de protest pașnică, cunosc că bugetele locale se aprobă de către autoritățile locale. Mai mulți moldoveni decât ucraineni sau belaruși cunosc una sau mai multe limbi străine etc.

Sondajul a fost efectuat în perioada iulie-septembrie, pe un eșantion de 400 de respondenți.