logo

O societate în schimbare? Aspecte istorice, culturale și sociale


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-societate-in-schimbare-aspecte-istorice-culturale-si-sociale-7542_1065726.html

Moldova-Institut Leipzig, în cooperare cu Facultatea de Istorie și Filozofie și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, desfășoară în perioada 23 august – 12 septembrie 2017, la Chişinău, cea de-a IX-a ediţie a şcolii de vară cu genericul: O societate în schimbare? Aspecte istorice, culturale și sociale. Şcoala este organizată pentru un grup de studenţi din diferite instituții universitare din Germania.

Deschiderea oficială a şcolii moldo-germane va avea loc în data de 24 august, ora 9:00, la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (Piața Marii Adunări Naționale, 1).

Programul școlii de vară are drept finalitate familiarizarea studenților din Germania cu aspecte din istoria Basarabiei si Bucovinei si cu situaţia social-politică din Republica Moldova. De asemenea, participanții vor beneficia de un curs intensiv de limba română, care are scopul să formeze și să perfecționeze abilitățile comunicative ale studenților.

Pe parcursul celor douăzeci de zile, vor fi prezentate diverse comunicări cu o vastă tematică, printre care: „Probleme politice văzute în mediu rural”, „Punctul de vedere german privind situația politică în Republica Moldova”, „Mass-media și in/dependența de factorul oligarhic și cel politic”, „Drepturile grupurilor marginalizate”, „Factorul etnic și orientarea politică”, „Mișcări sociale după 2009” etc.

Participanţii la şcoala de vară vor beneficia de excursii prin Chişinău, la Orheiul Vechi, Saharna, Bender, Tiraspol, Tvardița, Comrat, Cernăuți, precum și în comuna Cruzești.

Şcoala de vară moldo-germană este sprijinită financiar de Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare (BMBF) în cadrul programului „go east - Sommerschulen” al Serviciului German de Schimb Academic (DAAD) şi a fost iniţiată de către preşedintele Moldova-Institut Leipzig, profesorul şi academicianul Klaus Bochmann în anul 2009, cu scopul de a crea o punte de legătură între tinerii din ambele ţări şi de a spori interesul studenţilor şi doctoranzilor din Germania pentru Republica Moldova şi pentru limba română.

Participanţii sunt licenţiaţi în ştiinţe politice şi administrative, studii culturale, ştiinţe sociale, istorie, filologie etc., având motivaţii dintre cele mai diverse pentru a participa la şcoala moldo-germană: documentarea şi acumularea materialului pentru tezele de licenţă, cunoaşterea realităţilor din Republica Moldova, aprofundarea cunoştinţelor referitoare la procesul de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, moştenirea istorică şi culturală, problema identitară şi a limbii vorbite, situaţia minorităţilor naţionale şi sociale ş.a. Interesul particular pentru Republica Moldova ca ţară vecină a Uniunii Europene este generat de complexitatea procesului de integrare europeană.
 


DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenţia de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea şi esenţa conţinutului comunicatului, prezentat spre publicare şi/sau distribuire