logo

O putere pro-rusă ar crea pentru persoanele LGBT din Moldova soartă celor din Rusia, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-putere-pro-rusa-ar-crea-pentru-persoanele-lgbt-din-7967_1023567.html

O eventuală alunecare spre stânga, spre polul pro-rusesc pe scena puterii politice de la Chişinău, ar avea efect inclusiv asupra persoanelor cu orientarea sexuală netradiţională care consideră că o astfel de schimbare a puterii le-ar aduce soarta persoanelor LGBT din Rusia. De această părere este Angela Frolov, coordonatoare de program de la Centrul Genderdoc-M, care s-a expus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN.

„Dacă ne uităm la programul Partidului Socialiştilor, pe primul loc, cu roşu în ziarul lor, este menţionată anularea Legii anti-discriminare şi introducerea unei legi împotriva „propagandei” homosexuale ca în Rusia”, a subliniat Angela Frolov.

Coordonatoarea de proiect a spus că Republica Moldova nu are legi şi justiţie care să funcţioneze în Republica Moldova. „Noi avem politicieni care conduc totul şi care pot schimba totul. Noi avem, de exemplu, acum la Curtea Supremă de Justiţie o decizie proastă de tot în ce priveşte limbajul urii folosit de episcopul Marchel, o decizie care nu are nimic juridic, se bazează doar pe prejudecăţi şi stereotipuri. Noi nu avem justiţie în Moldova, noi avem politică. Ea coordonează şi dictează absolut totul. Nu ne putem baza pe lege, nu ne putem baza pe Constituţie. Dacă vin la putere forţele pro-ruse, ne aşteaptă aceeaşi soartă ca în Rusia”, a accentuat Angela Frolov.

Reprezentanta organizaţiei care promovează drepturile persoanelor LGBT spune că UE nu se mai implică atât de activ în promovarea drepturilor LGBT, dar se derulează în continuare proiecte ale organizaţiei susţinute financiar de UE, proiecte pentru prevenirea discriminării şi altele. „Din păcate, din punct de vedere moral, am cam fost abandonaţi de reprezentanţii UE în Republica Moldova. Nu ne-au mai susţinut nici în timpul marşului anual, spre deosebire de sprijinul mare din partea Delegaţiei UE din 2013. ONU a fost organizaţia care ne-a susţinut deschis şi la fel de puternic”, a declarat Angela Frolov.

Coordonatoarea de proiect a adăugat că şi SUA acordă un sprijin foarte mare, atât material cât şi moral, pentru că ambasada Statelor Unite participă întotdeauna la marşul persoanelor LGBT, chiar ambasadorul a ţinut o un discurs în acest an.