logo

O prevedere din Legea cu privire la Curtea Constituțională, declarată neconstituțională


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-prevedere-din-legea-cu-privire-la-curtea-constitutionala-7967_1082957.html

Curtea Constituțională a admis sesizarea depusă de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, și a declarat neconstituțional articolul 19, alineat 1, litera e din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Reprezentanții Parlamentului și Guvernului nu s-au prezentat la ședință, transmite IPN.

Sesizarea la Curte ar veni în contextul în care Autoritatea Națională de Integritate a inițiat un control în privința președintei Curții Constituționale, Domnica Manole.

Potrivit parlamentarului, norma contestată și declarată, în consecință, neconstituțională era înțeleasă de ANI că „poate analiza sau controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale – hotărâri, decizii, avize”. Potrivit lui, legea nu face distincție între deciziile cu caracter jurisdicțional și cele administrative, la adoptarea cărora poate participa un judecător constituțional.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.

După pronunțarea hotărârii, deputatul a comentat că „aceasta înseamnă că încercările vădit abuzive ale Autorității Naționale de Integritate de a verifica modul de adoptare a actelor cu caracter jurisdicțional ale Curții Constituționale încetează de drept”. „Chiar dacă lucrul acesta era clar din start – am impresia că doar ANI nu a citit Constituția și jurisprudența Curții Constituționale –, mă bucur că a fost punctul final. Sugerez ANI – deja nu mai știu a câta oară – să se apuce de realizat ceea ce au de făcut potrivit legii”, precizează Litvinenco.