logo

O persoană suspectată că face parte dintr-o grupare extremistă, reţinută la aeroport


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-persoana-suspectata-ca-face-parte-dintr-o-grupare-extremista-7967_1016193.html

Un tânăr, bănuit că face parte dintr-o grupare extremistă, a fost reţinut pe Aeroportul Internaţional Chişinău, transmite IPN. Potrivit unei informaţii difuzate de Poliţia de Frontieră, în timpul verificării bagajului tânărului, sosit cu avionul din Moscova, s-a depistat echipament militar cu elemente distinctive, fiind bănuită implicarea acestuia în manifestările unei mişcări extremiste în UTA Găgăuzia.

Persoana a fost deferită Procuraturii Generale. Procuratura anunţă, într-un comunicat de presă, că tânărul de 26 de ani este bănuit de activităţi mercenare. Persoana este originară din Ceadîr-Lunga şi a refuzat să dea declaraţii. Procurorii continuă acţiunile de urmărire penală şi de investigare pe acest caz, urmând a fi verificată şi legătura bănuitului cu persoanele reţinute la finele lunii iunie curent, pentru pregătirea acţiunilor de destabilizare a ordinii în stat.

La începutul lunii august, doi tineri au fost condamnaţi pentru atentarea la ordinea constituţională la câte 5 ani de închisoare, cu suspendarea condiţională a executării pedepsei pe un termen de probă de 5 ani şi cu privarea de dreptul de a activa în domeniul circuitului de arme pe o perioadă de 5 ani. Cei doi inculpaţi şi-au recunoscut vina, au colaborat cu organul de anchetă, divulgând numele complicilor şi alte detalii relevante.

În septembrie anul curent, alţi doi complici ai acestora au fost deferiţi justiţiei pe 5 capete de acuzare, inclusiv pentru asigurarea mercenarilor, trădare de Patrie, recrutarea, instruirea şi acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist, pregătirea la organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale, pregătirea pentru procurarea armelor şi muniţiilor fără autorizaţie corespunzătoare, săvârşite de mai multe persoane. Respectiva cauză penală se află pe rol în instanţa de judecată.