O parte din florile de primăvară nu mai pot fi comercializate în capitală
https://www.ipn.md/index.php/ro/o-parte-din-florile-de-primavara-nu-mai-pot-fi-comercializate-in-capitala-7967_958455.html
Ghioceii, brânduşele, dediţeii, viorelele, lăcrimioarele, lalelele pestriţe şi bujorii de pădure nu mai pot fi comercializaţi în capitală. O dispoziţie în acest sens a fost semnată la 21 martie de către primarul general interimar Vasile Ursu.
Potrivit dispoziţiei, citate de Info-Prim Neo, „se interzice comercializarea plantelor vernale incluse în Cartea Roşie şi convenţiile internaţionale”. Pentru a lupta cu vânzătorii ambulanţi vor fi implicate forţe ale Comisariatului General de Poliţie şi Agenţiei Ecologice Chişinău. Interdicţia asupra comercializării speciilor rare de flori de pădure este limitată în timp – între 21 martie şi 20 mai.
Conform ecologiştilor, grupa plantelor rare din flora spontană a Republicii Moldova depăşeşte cifra de 500 de specii. În ultimii ani, a fost atestată o majorare a categoriilor de periclitate, mai cu seamă, se măreşte numărul speciilor din categoriile "critic periclitat", "periclitat" şi "vulnerabil".
Patrimoniul vegetal spontan al R. Moldova a degradat din cauza a doi factori - distrugerea umană a habitatelor populaţiilor vegetale şi expansiunea speciilor de plante invazive, atât în ecosistemele terestre, cât şi acvatice.