logo

O nouă rundă de dezbateri „Te votezi la ProTV”


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-noua-runda-de-dezbateri-te-votezi-la-protv-8011_1082728.html

Reforma justiției și combaterea corupției sunt prioritățile candidaților la funcția de deputat prezentate în timpul unei noi runde de dezbateri electorale la ProTV Chișinău. Reprezentantul Partidului Schimbării spune că o curățare eficientă a sistemului judiciar poate avea loc doar prin evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor. În același timp, reprezentantul Partidului Democrat spune că formațiunea sa va susține din Parlament reforma justiției, asigurând crearea unei coaliții proeuropene. În contextul reformei justiției, reprezentantul formațiunii PACE a menționat că dosarul „verde de briliant” este unul politic și are scopul de a-i intimida pe membrii formațiunii, notează IPN.

În timpul dezbaterii, s-a abordat subiectul stropirii vicepreședintelui raionului Sângerei cu verde de briliant. Reprezentantul formațiunii PACE spune că gestul n-a reprezentat un pericol pentru viața lui Tudor Tutunaru.

„Noi nu salutăm agresivitatea. Un membru al partidului nostru și-a manifestat astfel nemulțumirea, el a fost foarte nemulțumit că un funcționar sănătos a ales să fie vaccinat înaintea oamenilor vulnerabili. Este un dosar politic. Noi calificăm acest gest ca o acțiune comisă într-o stare emoțională precară”, a spus Alexandru Grumeza, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului PACE.

În timpul dezbaterii, președintele Partidului Schimbării Ștefan Gligor a menționat că, odată ajunsă la guvernare formațiunea sa va reforma justiția, acest lucru fiind posibil doar prin evaluarea externă a oamenilor din sistem.

„Noi punem accent pe curățarea drastică a justiției, venim cu un program de promovare a guvernării electronice, eliminare a birocrației și prestării serviciilor statului fără contact fizic între cetățean și funcționar. Prin schimbarea cadrului legislativ, va trebui să creăm o comisie externă formată din oameni integri. Această comisie va realiza evaluarea judecătorilor, procurorilor și ofițerilor de urmărire penală. Criterii de evaluare vor fi: veniturile/cheltuielile, pregătirea profesională, istoricul activității”, a spus Ștefan Gligor.

Reprezentantul Partidului Democrat spune că regretă derapajele democratice comise în perioada guvernării lui Vlad Plahotniuc. Totuși, potrivit lui Nicolae Ciubuc, acea perioadă a fost una de dezvoltare și modernizare a țării, proces stopat după plecarea liderului PDM din Republica Moldova.

„În acea perioadă lucrurile mergeau într-o dinamică pozitivă din punctul de vedere al dezvoltării economice și infrastructurii. Agreez toate lucrurile bune realizate de către Guvernul Filip. Regretăm că multe lucruri grave s-au comis pe vremea lui Vlad Plahotniuc, iar dacă Plahotniuc se face vinovat de unele fărădelegi, să fie tras la răspundere”, a spus Nicolae Ciubuc.

Dezbaterile electorale „Te votezi la ProTV” sunt realizate de postul de televiziune ProTV Chișinău în colaborare cu Asociația Promo-LEX, Radio Europa Liberă Moldova, portalul Anticorupție.md, publicația online NewsMaker, Agenția de Presă IPN și portalul Privesc.eu.