Un grup de primari s-au reunit într-un grup de inițiativă pentru a crea Liga Orașelor și Comunelor, pe care o numesc prima mișcare social-politică a comunităților locale. Membrii grupului de inițiativă precizează că Liga va reprezenta o platformă care va face auzită vocile din toate regiunile țării.
Într-o conferință de presă la IPN, Alexandru Bujoreanu, primarul orașului Leova, a declarat că din grupul de inițiativă fac parte zeci de primari de sate și orașe, consilieri locali, raionali și municipali, precum și angajați ai sectorului public și activiști. Este vorba despre o mișcare social de tip nou, construită de jos în sus, prin implicarea celor mai reprezentativi exponenți ai comunităților, pentru a moderniza satele și orașele din Moldova. „Liga Orașelor și Comunelor nu se formează dintr-o ambiție politică a fondatorilor săi. Noi și colegii noștri din întreaga țară deja am fost mandatați cu vot de încredere în localitățile de unde venim și în baza acestui vot ne exercităm conștiincios atribuțiile”, a comunicat Alexandru Bujoreanu.
Potrivit lui, partidul nu va fi unul exclusiv al primarilor. În echipă sunt așteptați toți cei care nu sunt indiferenți de soarta localităților și care sunt gata să contribuie la soluționarea problemelor existente, inclusiv prin participarea la alegerile locale din 2023. „Primarii, în calitatea lor de reprezentanți direcți ai cetățenilor acestei țări, evident că stau la baza acestei construcții politice și constituie Liga Orașelor și Comunilor ca pe o platformă de asociere și promovare a viziunilor de dezvoltare locală, alături de toți cei care sunt gata să susțină această viziune. Liga Orașelor și Comunilor își propune să devină o platformă importantă în promovarea intereselor comunităților locale la toate nivelurile și să contribuie, alături de toți actorii implicați și decidenții de la nivel central, la dezvoltarea regională și locală a Republicii Moldova”, a mai spus primarul orașului Leova.
Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț, a menționat că „astăzi ca niciodată în istoria Republicii Moldova avem peste o sută de primari aleși independent”. „Toate aceste lucruri vorbesc despre faptul că practic acești primari au votul poporului și nu au acoperire politică sub diverse forme”, susține edilul.
Ludmila Maga, primar al orașului Cupcini, a spus că și-a regăsit ideile proprii în conceptul acestei platforme, eroul căreia este cetățeanul. „Noi am suntem aleși de către alegătorii noștri ca să muncim pentru binele celor care ne înconjoară în localitățile noastre”, a declarat Ludmila Maga. Primarul a făcut apel către aleșii locali să se alăture acestei mișcări și acestei idei.
Valeriu Lazarenco, primarul satului Leușeni din raionul Telenești, a menționat că încă din momentul în care a fost ales în funcție a resimțit necesitatea de a crea un partid al primarilor – cei care cunosc problemele din localitate. „Este o necesitate mare de a ne uni și de a merge împreună cu toții. Nu venim să dezbinăm, dar venim pentru a ne uni și a construi”, a spus primarul.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.