logo

O nouă finanțare BERD pentru modernizarea ÎMM-urilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-noua-finantare-berd-pentru-modernizarea-imm-urilor-7966_1044940.html

Întreprinderile mici și mijlocii din Moldova vor putea să-și modernizeze operațiunile în conformitate cu standardele Uniunii Europene cu ajutorul unui nou împrumut în valoare de zece milioane de euro acordat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare băncii ProCreditBank. Fondurile se acordă prin intermediul liniei de creditare EU4Business-EBRD, în cadrul căreia UE oferă finanțare nerambursabilă ca parte a inițiativei sale EU4Business. Un acord în acest sens a fost semnat joi, 25 octombrie, în într-o conferință de presă la Chișinău, în cadrul căreia a fost prezentat și noul director general al Băncii pentru Europa de Est și Caucaz, Matteo Patrone, transmite IPN.

Alain Pilloux, vicepreședintele BERD, a menționat că finanțarea vine să ajute companiile moldovenești să-și îmbunătățească procesul de producere și calitatea produselor finale pentru a deveni mai competitive pe piața UE. Exportatorii trebuie, de asemenea, să respecte standardele europene în domeniul protecției mediului, sănătății, securității, calității și siguranței produselor. Potrivit oficialului, odată cu alinierea la standardele UE, întreprinderile sunt în măsură să-și sporească exporturile. „Acest lucru este vital pentru dezvoltarea lor – UE deja este cel mai mare partener comercial al Moldovei, iar aproximativ două treimi din totalul exporturilor se îndreaptă către piața unică. Valorificarea la maximum a acestei relații apropiate va contribui în mod semnificativ la dezvoltarea economică a țării”, a notat Alain Pilloux.

Irina Coroi-Jovmir, vicepreședinta comitetului de conducere a ProCreditBank, a declarat că pentru beneficiarii finali perioada minimă a împrumuturilor va fi de 36 luni, iar rata  dobânzii va varia între 4,5% și 6%, în funcție de termenul împrumutului și capacitatea clientului de a conlucra. Potrivit ei, banca are capacitatea internă să acorde finanțări chiar și până la 12 ani. Componenta de grant va fi de până la 15%, în funcție de proiect. „De ce ar trebui să acceseze clienții noștri această linie de creditare? În primul rând, din punct de vedere al modelului de business, investițiile în standarde mai înalte și o calitate îmbunătățită vor ajuta companiile să concureze pe piața UE. În al doilea rând, noile echipamente vor reduce costurile operaționale și există și o componentă de grant de circa 15% și aceasta reprezentă un bun stimulent pentru a începe un nou proiect investițional”, a mai spus vicepreședinta.

Urszula Pallasz, însărcinată cu afaceri în cadrul Delegației UE la Chișinău, a menționat că Uniunea Europeană are o relație statornică și de mult timp cu BERD, care va aduce rezultate foarte bune și pentru țările semnatare ale Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) – Moldova, Ucraina și Georgia. Oficiala a subliniat angajamentul UE de a sprijini dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, ca vector de dezvoltare economică inclusivă. Acest obiectiv se regăsește în cadrul primei priorități – economia mai puternică – în lista celor 20 de rezultate scontate ale Parteneriatului Estic pentru anul 2020.

BERD a acordat la sfârșitul anului 2016 un împrumut similar, în valoare de zece milioane de euro, pentru Mobiasbancă - Groupe Société Générale, în vederea sprijinirii întreprinderilor mici și mijlocii. Ulterior, în cadrul aceluiași program, Banca Europeană a mai acordat suplimentar un împrumut de 20 de milioane pentru Mobiasbancă, finanțare acordată pentru a răspunde cererii înalte de finanțare a companiilor locale care investesc în îmbunătățirea calității produselor și serviciilor.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Moldova cu peste 1,3 miliarde de euro investiții cumulate în peste 120 de proiecte în sectorul financiar, în industria agroalimentară, energie, infrastructură și cel de producție.