logo

O Moldovă altfel, stop-genocid și o viață în România mare. Promisiunile candidaților la ultima dezbatere electorală IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-moldova-altfel-stop-genocid-si-o-viata-in-8004_1082923.html

Partidul Democrat din Moldova (PDM) este echipa care a demonstrat ca prin fapte concrete în Republica Moldova se pot face multe lucruri bune. Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда” este o echipa care nu mai crede în partide politice și merge la alegeri cu sloganul „stop-genocid” întrucât statul oferă mai puțin decât minimul de existență pensionarilor, invalizilor și copiilor. Partidul Unității Naționale (PUN) la 30 de ani de existență a statului Republica Moldova nu vine cu promisiuni, ci cu o propunere, întru o viață bună, demnă, într-un stat respectat, civilizat, o viață în România mare. Sunt declarațiile reprezentanților formațiunilor enunțate la cea de a opta dezbatere electorală, ultima din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Candidatul Partidului Democrat din Moldova, Alexandru Cauia, a declarat că pe 11 iulie, duminică, cetățenii ar trebui să voteze „cei trei trandafiri”, pentru că PDM e echipa politică care din 2016 până în 2019 a demonstrat că în Republica Moldova sunt resurse financiare suficiente, bani care au permis creșterea salariilor și pensiilor, inițierea proiectelor ca Drumuri bune, Prima casa, proiecte de infrastructură, de care beneficiază și vor beneficia cetățenii, indiferent de rezultatele alegerilor. „Echipa condusa de domnul Filip, 170 de primari, sute de consilieri locali, sunt echipa care demonstrează cu fapte concrete că merită să fie votată pe 11 iulie”, a spus Alexandru Cauia.

Alexandru Cauia a menționat că PDM, cu o experiență de peste 20 de ani, are nevoie de susținere pentru a construi o „Moldovă altfel”, care este „planul de țară al formațiunii pentru următorii patru ani”. Potrivit lui, obiectivul prioritar rămâne a fi asigurarea bunăstării fiecărui cetățean. „Considerăm că cel mai important lucru e să asigurăm bunăstarea tuturor cetățenilor, cale care ar duce la soluționarea problemelor cotidiene ale fiecăruia dintre noi. Pandemia ne-a impus să aducem pe prim plan domeniul sănătății, deși nu a fost neglijat nici în perioada anterioară. Considerăm ca ritmul de creștere a salariilor medicilor trebuie să se mențină pentru că ei au fost și rămân eroii în halate albe care au demonstrat că în pandemie culoarea politică nu contează, iar viața omului are prioritate. Un alt domeniu e educația, în care am reușit să generăm un ritm de creștere a salariilor de peste 50%”, a afirmat Alexandru Cauia. Candidatul a mai spus că, indiferent de partenerii de guvernare, după 11 iulie, aceste priorități trebuie să primeze pentru că medicii și profesorii sunt pilonii pe care se construiește o societate modernă. „Nu e neglijat nici domeniul securității, al infrastructurii, prin programul Drumuri bune, sau al tineretului, cu Prima casă. Cel mai important, pe segmentul politică externă, PDM a fost mereu acea formațiune care a garantat caracterul ireversibil al opțiunii de integrare europeană a Republicii Moldova și construirea acestui model socio-econimic la noi acasă. Accesați planul de țară „Moldovă altfel” pe site-ul partidului și susțineți echipa noastră pe 11 iulie”, a îndemnat candidatul Partidului Democrat din Moldova.

Președintele Mișcării Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, Andrei Donică a menționat că este absolvent al Academiei de administrare publică și că s-a implicat activ în cea mai importantă ramură a țării, în agricultură, în calitate de cercetător științific. La 27 de ani, a susținut teza de doctor în știință. „Din 2018 sunt președintele formațiunii politice, unica mișcare social-politică din buletinul de vot, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, cu insigna „stop-genocid”. Vrem să ajungem în parlament ca să ne realizăm programul nostru pentru a stopa genocidul”, a spus Andrei Donică.

Andrei Donică a explicat că insigna Mișcării, stop-genocid, reflectă obiectivul de care echipa se va ocupa în politică. „Avem un singur scop, să stopăm acest genocid. E vorba de faptul că în secolul 21 s-a găsit o altă modalitate de a omorî oamenii, una economică. În timp ce Biroul Național de Statistică spune că un pensionar poate supraviețui minim cu peste 2000 de lei, statul îi da puțin peste o mie, înțelegând că pensionarul face economie pe medicamente, mâncare. Prin moarte lentă, sute de mii de pensionari, invalizi se duc. Noi nu uitam nici de copii, suntem cei care vrem ca copiii noștri să primească indemnizație fixă, așa cum primesc copiii diplomaților, până la 18 ani. Din 2013, deja dacă sunt studenți, primesc indemnizație până la 23 de ani, dacă nu sunt căsătoriți. E o discriminare, copiii noștri au nevoie de un minim de existență de circa 2000 de lei. Pe lângă asta, avem de gând să ajungem la CEDO cu 100 de mii de cereri în judecată, atacam Guvernul Republicii Moldova pentru a garanta un trai decent pentru pensionari, invalizi și copii”, a spus Andrei Donică.

Candidatul Partidului Unității Naționale, Alexei Paluță, a declarat că partidul în frunte cu Octavian Țîcu merge în Parlament cu sloganul „O țară reîntregită și prosperă în cadrul României mari”, care va reprezenta „o pernă de aer pentru cetățenii Republicii Moldova”. „Cetățenii cunosc bine schimbările produse în perioada 1991 – 2021, care au demonstrat că Republica Moldova ca stat independent nu poate exista. Declararea statalității țării nu a fost decât primul pas către unirea cu patria – mamă, România. Pe parcursul anilor, statalitatea s-a deturnat în altă direcție, Republica Moldova a demonstrat, social, economic, că toate problemele zilnice de care se lovesc cetățenii, care sunt la fiecare în casă, toate pot fi rezolvate doar în cadrul României mari”, a spus Alexei Paluță.

Întrebat de Andrei Donică dacă doar unirea e singura soluție de dezvoltare a statului, Alexei Paluță a răspuns că, de-a lungul anilor, idei au fost multe, dar chiar și genocidul la care face referire Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда”, nu poate fi oprit pentru că Republica Moldova ca stat independent nu e decât o fabrică de corupție. „După 30 de ani de existență, Republica Moldova este un stat falit, un mort pe laiță în casa omului”, a opinat Alexei Paluță. La întrebarea candidatului Partidului Democrat, cu ce au greșit unioniștii de până acum de nu s-a produs încă unirea, Alexei Paluță a făcut trimitere la Podul de flori și ajutoarele din partea României în ultimii 30 de ani, fără de care Republica Moldova ar arata jalnic. „În toate partidele sunt oameni de treaba si oameni care se folosesc de moment”, a accentuat Alexei Paluță.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, Partidul Democrat din Moldova se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 8, Mișcarea Profesioniștilor „Speranța - Надежда” sub numărul 7, iar Partidul Politic „Partidul Unității Naționale” sub numărul 10.

Agenția IPN a desfășurat dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.