logo

O investiție nerambursabilă a UE sporește reziliența energetică a Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-investitie-nerambursabila-a-ue-sporeste-rezilienta-energetica-a-7966_1106185.html

O investiție nerambursabilă de 13 milioane de euro, oferită de Uniunea Europeană, sporește reziliența energetică a Republicii Moldova. Este vorba despre Programul „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD, în cadrul căruia a fost creat Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice și 800 de mii de familii au primit compensații în factură pentru resursele energetice în anii 2022-2024. Rezultatele finale ale programului au fost prezentate pe 1 august în cadrul unui eveniment public, transmite IPN.

Ministrul energiei, Victor Parlicov, a remarcat că Moldova a depășit cu succes criza energetică și a folosit-o ca oportunitate pentru a lansa reforme ambițioase în sectorul energetic. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără sprijinul major al comunității internaționale, iar Uniunea Europeană a avut un rol esențial în aceste procese de transformare.

Cu finanțarea Uniunii Europene, cinci spitale raionale (din Florești, Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași) au fost dotate cu panouri fotovoltaice cu capacitatea totală de 600 kW. Panourile de pe cele cinci spitale vor produce anual 780 MWh energie electrică verde. În consecință, costurile spitalelor se vor reduce cu peste 20 de milioane lei anual.

Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova, a declarat că programul a jucat un rol esențial în depășirea provocărilor generate de recenta criză energetică. „Criza energetică a adus cu ea provocări fără precedent, dar a oferit și o oportunitate unică de a lansa reforme ambițioase în sectorul energetic. Acum putem afirma cu încredere că această oportunitate a fost folosită pe deplin, iar sectorul energetic și-a accelerat transformarea pentru binele oamenilor”, a adăugat reprezentanta rezidentă PNUD.

Solomon Ioannou, manager de programe în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus că statul care deține energie verde durabilă se bucură și de un nivel ridicat de suveranitate. Acesta este motivul pentru care UE a intervenit în timpul crizei energetice pentru a sprijini Moldova în consolidarea securității energetice.

Programul a implementat proiecte-pilot care au contribuit la reducerea consumului de energie în gospodăriile casnice, urmând a fi preluate de Centru Național pentru Energie Durabilă (CNED) și extinse la nivel național. În patru blocuri din Chișinău au fost instalate puncte termice individuale și au fost schimbate sistemele de distribuție a căldurii. Se asemenea, au fost desfășurate audituri energetice în 25 de blocuri, care vor fi eficientizate energetic după modelul testat de PNUD și CNED. De asemenea, programul a dotat cinci instituții de învățământ din țară cu echipamente pentru studii în domeniul energetic.