O formaţiune politică cere demisia neîntârziată a preşedintelui Vladimir Voronin
https://www.ipn.md/index.php/ro/o-formatiune-politica-cere-demisia-neintarziata-a-presedintelui-vladimir-voronin-7965_965728.html
Mişcarea „Acţiunea Europeană” (MAE) cere preşedintelui Vladimir Voronin să demisioneze imediat pentru că nu a întreprins nimic pentru a soluţiona problemele stringente ale cetăţenilor republicii, care, potrivit MAE, „s-au pomenit implicaţi într-un fel sau altul în războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva independenţei şi integrităţii teritoriale a R. Moldova”.
Preşedintele MAE, Anatol Petrencu, a declarat marţi, 24 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă că „interesul naţional al RM dictează la moment părăsirea scenei politice de către Vladimir Voronin, acest personaj belicos, general al miliţiei sovietice, cetăţean al Federaţiei Ruse, cu atât mai mult cu cât el personal a declarat în cadrul unei recente emisiuni televizate că este gata să demisioneze chiar mâine”.
MAE condamnă cu fermitate atitudinea scandaloasă formulată de şeful statului la postul de televiziune NIT faţă de organele puterii publice locale necomuniste, constituite în urma scrutinului electoral din 3 iulie. De asemenea, sunt condamnate declaraţiile iresponsabile ale lui Voronin faţă de România, faţă de preşedintele român Traian Băsescu şi faţă de Uniunea Europeană.
Şeful statului este considerat de MAE uzurpatorul nr.1 al puterii de stat, cel care a lichidat libertăţile democratice, independenţa instituţiilor juridice şi - mai mult – se face vinovat de izolarea internaţională a R. Moldova.
MAE declară absolut aberantă afirmaţia preşedintelui cum că nu ar exista alte planuri de soluţionare a diferendului transnistrean, altele decât „cel clocit de el în mare secret faţă de opinia publică din RM şi de peste hotare”. În context, i se aminteşte preşedintelui că există Planul „3 D” (democratizarea, demilitarizarea, decriminalizarea raioanelor de est ale RM), aprobat în unanimitate de Parlamentul de la Chişinău în vara anului 2005.
În context, MAE declară că are un plan bine conturat de soluţionare a diferendului transnistrean, bazat pe Constituţia RM, pe documentele Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, constatând totodată că Preşedinţia este surdă atunci când este vorba de probleme de interes naţional şi când în soluţionarea acestora se implică alte forţe decât cele comuniste.