O confruntare directă între Federația Rusă și Statele Unite ale Americii nu poate să aibă loc, după cum nu s-a produs nici în timpul războiului rece când situația nu era mai puțin calmă. Dar cert este că în ultima lună cursa intimidărilor s-a extins și s-a aprofundat substanțial. Aprecieri în acest sens a făcut Victor Juc, vicedirectorul Institutului de Cercetări Juridice și Politice a Academiei de Științe a Moldovei, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova. Victor Juc a făcut afirmația în contextul escaladării situației din jurul Siriei, transmite IPN.
Potrivit lui, dacă în trecut intimidarea era aplicată pe coordonatele economică, financiară și comercială, diplomatică, sportivă, informatică, nemaivorbind de retorica belicoasă, în ultimul timp lista mecanismelor folosite întrunește și armamentul chimic, care la rândul său produce efecte colaterale cu folosirea armamentului convențional”, afirmă Victor Juc.
Analistul Anatol Țăranu spune că relația dintre cele două puteri poate fi calificată și drept un „război al nervilor”, dar, în același timp, Siria sângerează deja de mai mulți ani și acest lucru nu favorizează pacea internațională. „Luând în considerare că în Siria sunt implicate marile puteri nucleare ale lumii, un asemenea conflict care ar părea că este unul auxiliar, într-un fel ar putea, cu timpul, să se transforme într-o durere de cap extrem de acută pentru omenire”, afirmă analistul.
În opinia lui, crizele locale de genul Siriei la un moment dat ar putea să iasă de sub controlul marilor jucători și aceștia s-ar putea să nu mai poată controla întru totul situația.