logo

O carte despre o altă viață a poetului Mihai Eminescu a fost lansată la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/o-carte-despre-o-alta-viata-a-poetului-mihai-7967_1066152.html

O carte despre viața poetului Mihai Eminescu a fost lansată la Chișinău vineri, 14 iunie, în contextul comemorării a 130 de ani de la moartea scriitorului și publicistului. Cartea „Argus și slugile sale. Cei care au făcut să moară Eminescu”, al cărei autor este Vadim Bacinschi, cunoscut poet și publicist stabilit la Odesa, a fost lansată în incinta Uniunii Scriitorilor, în lipsa autorului, însă a fost remarcată contribuția acestuia la descoperirea unei părți a vieții marelui poet, transmite IPN.

Publicistul Vasile Șoimaru, care l-a ajutat pe Vadim Bacinschi să scoată de sub tipar cartea, a spus că autorul, în timpul scrierii volumului, a cercetat arhivele Odesei, ale instituției medicale de lângă Odesa, unde a făcut ultimul tratament poetul Mihai Eminescu. Potrivit lui Vasile Șoimari, sunt aproape patru ani de când se încearcă scoaterea la tipar a cărții, dar nu a fost posibil, până nu a ajuns pe mâna lui. „A aflat el nu știu de unde că aș putea eu să îl ajut și nu am putut să nu îl ajut”, a spus Vasile Șoimaru.

Vasile Șoimaru a mai spus că multe edituri din România au refuzat să publice această carte, însă până la urmă a fost posibil acest lucru cu ajutorul unei tipografii de la Chișinău. „Cartea aceasta trebuia încă acum patru ani să circule, pentru cei care îl iubesc pe Eminescu. Pentru că cei care îl urăsc, ei nu ar fi vrut niciodată să apară această carte. Invidia cea mare l-a băgat pe Eminescu în mormânt”, a spus Vasile Șoimaru.

Prozatorul Nicolae Rusu a menționat că a citit multe cărți despre ultimii ani din viața lui Eminescu, cunoștea în linii mari despre această perioadă a poetului, despre moartea lui, despre cum a suferit. Cartea lui Vadim Bacinschi i-a plăcut pentru faptul că autorul a făcut ca ea să fie înțeleasă chiar și de un simplu cititor, ca acesta să afle ce a fost cu adevărat cu Mihai Eminescu și în special cum a murit. „La școală am învățat că Titu Maiorescu a fost cel care l-a protejat pe Mihai Eminescu, l-a lansat ca poet, l-a susținut, dar lucrurile au stat alt fel, anume Titu Maiorescu a fost cel care i-a ajutat pe alții să scape de Mihai Eminescu”.

În opinia ministrei educației, culturii și cercetării, Liliana Nicolaescu Onofrei, de numele lui Mihai Eminescu sunt legate foarte multe evenimente din perioada studenției sale. Ministra și-a amintit că în 1988, lângă bustul lui Mihai Eminescu, din parcul central de la Chișinău, de pe Aleea Clasicilor, 15-16 studenți, în special de la filologie, cântau pe versurile marelui poet. „Pentru mine acesta a fost un moment foarte special, de acolo a început ceea ce a fost mai târziu cenaclul Mateevici”, a spus Liliana Nicolaescu Onofrei.

Cartea a apărut în o mie de exemplare.