logo

Numirea noului ambasador va aduce o întărire a poziției Ucrainei în dosarul transnistrean, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/numirea-noului-ambasador-va-aduce-o-intarire-a-pozitiei-7965_1103653.html

Noul ambasador al Ucrainei în Republica Moldova, Alexei Danilov, ex-secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Națională de la Kiev, deține o experiență suficientă cu care să demonstreze că poate contribui în dosarul transnistrean și în general la susținerea proiectului de integrare europeană a Republicii Moldova, precum și a proiectelor de dezvoltare a capabilităților militare ale Moldovei. De această părere este expertul asociației Watchdog, Andrei Curăraru.

Contactat de IPN, expertul în securitate a declarat că numirea noului ambasador vine în urma unor schimbări de cadre mai semnificative legate de structura de apărare a Ucrainei. „Știm că domnul Danilov continuă să aibă legături directe și poate să prezinte un interes suplimentar pentru cazul Republicii Moldova pentru Guvernul și pentru Administrația Prezidențială a Ucrainei. Backgroundul noului ambasador este legat de securitate. Am putea anticipa să fie semnat un acord similar cu cel semnat cu Franța, dar asta ar putea să dureze ceva timp, pentru că este nevoie ca un asemenea document să fie negociat. Deci, ar putea urma un acord de sprijin militar și de dezvoltarea capacităților militare”, opinează expertul.

De asemenea, în viziunea sa, ar putea fi reactivate mai multe proiecte legate de interconectarea energetică și altele, care cumva acum sunt puse pe pauză. Însă aici va conta ce va face și Ucraina pentru asigurarea propriei securități energetice. „Va urma și o întărire a poziției Ucrainei pe dosarul transnistrean. El venind dintr-un domeniu unde se luau decizii mai înalte, va putea mai ferm să susțină mișcarea Chișinăului spre reintegrare”, consideră Andrei Curăraru.

În ceea ce ține o eventuală reacție a Rusiei la această numire, expertul spune că ultima manifestare din presa rusă despre Alexei Danilov a fost un fake în care se presupunea că el ar fi salutat actul terorist din Crocus, de lângă Moscova. „Deci, imaginea lui în mediul rus este una rea, dar este un fake. Și mai ales în domeniul diplomatic este importantă abordarea pragmatică mai mult decât cea simbolică bazată pe valori. De asta nu cred că va fi un impact semnificativ, dar schimbarea de poziții contribuie cumva la faptul că și Federația Rusă să crească nivelul dosarului moldovenesc. Adică să acorde mai multă atenție la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova și la procesele pe care deja încearcă să le influențeze”, a menționat expertul Watchdog.

Potrivit lui, numirea noului ambasador poate să facă așa ca eforturile manifestate prin războiul hibrid, prin influențarea alegerilor, prin ceea ce se coagulează în jurul bașcanului Găgăuziei – un fel de coalizare a forțelor pro-ruse – să fie întețit. „Poate o finanțare suplimentară din partea Kremlinului, ilegală de fapt, dar trebuie să vedem în timp. În acest moment nu am văzut măcar vreo reacție nici măcar de la doamna Zaharova (n.r. purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de externe) care comentează cumva preferențial astfel de modificări în Republica Moldova”, a mai spus Andrei Curăraru.

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelenski a aprobat vineri numirea fostului secretar al Consiliului de Securitate și Apărare Naționale Alexei Danilov în funcția de ambasador în Republica Moldova. În discursul său din seara zilei de 29 martie, Zelenski a reiterat că fostul secretar al CSAN „își va continua activitatea pe direcția diplomatică”. „Mai concret, am aprobat candidatura (lui Danilov) ca ambasador al țării noastre în Republica Moldova. Aceasta ar fi și viziunea lui privind munca sa de viitor pentru Ucraina”, a adăugat șeful statului vecin, menționând că Moldova este un stat extrem de important pentru Ucraina în contextul provocărilor de securitate și cooperare bilaterală.