logo

Numerele neutre – un pas important în soluționarea conflictului transnistrean, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/numerele-neutre-un-pas-important-in-solutionarea-conflictului-transnistrean-7967_1084424.html

Principalul câștig al Chișinăului în urma participării la mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului a fost legalizarea. Este un pas important în soluționarea definitivă a conflictului transnistrean, în parcursul de reintegrare a țării. Opinia a fost exprimată de ex-viceprim-ministrul pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, la videoconferința organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu platforma Zonadesecuritate.md, cu tema: „Dosarul plăcuțelor cu numere „neutre”: provocări și perspective”, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandru Flenchea, Tiraspolul a estimat că ar putea prezenta faptul înmatriculării mașinilor transnistrene ca un succes al său: „că, uite, ce am obținut pentru voi libertate de circulație în toată lumea”. Alexandru Flenchea consideră că, nu contează care e motivația atât timp cât ceea ce se face e corect. În opinia sa, locuitorii regiunii au avut și au de câștigat și mai mult pe viitor. Chiar dacă până nu demult puteau călători în Ucraina, și de acolo în Rusia, cu plăcuțe transnistrene, asta nu înseamnă că era bine pentru ei. Dacă aceste mașini nimereau în accident, chiar dacă nu erau de vină, persoanele nu-și puteau primi despăgubirile de la compania de asigurare, din cauza mai multor aspecte de legalitate.

Cât privește interesul Kievului, autoritățile ucrainene, cu mult înainte de 2018, au semnalizat foarte clar că situația pe care au tolerat-o decenii, de la destrămarea Uniunii Sovietice, nu mai poate continua. Ucraina s-a asigurat foarte bine că nu impune măsuri restrictive până în momentul în care există un mecanism eficient de legalizare a mașinilor din regiunea transnistreană, a mai spus Alexandru Flenchea

Cristina Lesnic, ex-vicepremier pentru reintegrare, a remarcat că această soluție a fost testată timp de doi ani, după care a fost extinsă pentru alți doi ani. Necesitatea acestui mecanism a apărut întrucât multe mașini din regiune nu puteau fi depistate de angajații MAI dacă comiteau încălcări. Era necesar ca aceste automobile să revină în câmpul legal al Republicii Moldova.

Impactul final al acestei decizii protocolare este un document care este funcțional. În opinia Cristinei Lesnic, lucrul respectiv nu trebuie privit doar din perspectiva numărului de mașini care sunt înmatriculate sau neînmatriculate, dar și prin prisma traversărilor frontierei de stat cu mijloacele de transport cu numere neutre.

Ion Manole, director executiv la Asociația Promo-LEX, crede că despre plăcuțele de înmatriculare neutre se vorbește prea puțin. Aceste numere neutre reprezintă nimic altceva decât un element al libertății de circulație. Când Tiraspolul a încercat să-și introduce propriile plăcuțe de înmatriculare, Chișinăul a asistat pasiv, a lăsat în voia sorții locuitorii din stânga Nistrului, care, de fapt, refuzau să accepte acele plăcuțe de înmatriculare ale Tiraspolului. Pas cu pas, cetățenii au fost forțați să le accepte. Dar nu puteau părăsi Republica Moldova dacă păstrau acele plăcuțe eliberate de Tiraspol. În urma acestor circumstanțe, au avut de pierdut în mare parte cetățenii de rând.

Mecanismul de înmatriculare a autovehiculelor din stânga Nistrului, prin atribuirea numerelor neutre, a fost stabilit prin Legea nr.170/2018 cu privire la înmatricularea unor mijloace de transport și modificarea unor acte legislative (în vigoare de la 1 septembrie 2018). Mecanismul a fost propus în vederea realizării Deciziei protocolare privind accesul în traficul rutier internațional a mijloacelor de transport din stânga Nistrului și municipiul Bender și a Procesului tehnologic cu privire la organizarea comună a procedurilor de înregistrare a mijloacelor de transport din regiunea transnistreană (semnate la 24 aprilie 2018).

Dezbaterile "EU Debates Cafe" au loc cu susținerea Fundaâiei germane "Hanns Seidel".