logo

Numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat, până la 150


https://www.ipn.md/index.php/ro/numarul-specialistilor-in-protectia-drepturilor-copiilor-va-fi-triplat-7967_1104140.html

Începând cu această lună, numărul specialiștilor în protecția drepturilor copiilor va fi triplat, de la 46 de specialiști la 150 pe toată țara. La sfârșitul anului trecut, în țară erau peste 20 de mii de copii aflați în situații de risc. Autoritățile recunosc că există foarte mulți copii în situații dificile pe care sistemul nu-i vede, iar cazul fetei de 11 ani care a născut în ianuarie 2024 este un exemplu în acest sens, transmite IPN.



Într-o conferință de presă, ministrul muncii și protecției sociale, Alexei Buzu, a declarat că în prezent în prima linie sunt 46 de specialiști în protecția drepturilor copiilor, dar pentru a oferi un nivel adecvat de suport și protecție sunt necesari cel puțin 300 de specialiști în toată țara.

„La sfârșitul anului 2023 erau aproximativ 20 de mii de copii în situații de risc. Nu se cunoaște care este progresul sistemului în raport cu acești copii. În acest an urmează să fie implementat un sistem informațional de management de caz, în care se vor regăsi toți copiii aflați în situații de risc. Se va institui managementul de caz în acest sistem unificat. Va exista o analiză detaliată a nevoilor, a cauzelor pentru care acest copil să află în situație dificilă și vom avea un plan individual pentru fiecare. De asemenea, vom putea măsura progresul în ajutorarea copilului”, explică ministru.

Potrivit lui, MMPS, împreună cu UNICEF, au mobilizat circa 40 de milioane de lei pentru a oferi acel sprijin familial pentru circa 15 mii de copii aflați în situații de risc. Din acești bani se va finanța o parte din măsurile de suport. Totodată, în fiecare lună se va evalua progresul în fiecare caz. De asemenea, vor fi acțiuni pentru identificarea copiilor aflați în situații dificile. Media pe țară arată că 39 din o mie de copii se află în situații de risc, însă variația între raioane este foarte mare. Și acest fapt denotă că există foarte mulți copii în situații de risc pe care sistemul nu-i vede.

Alexei Buzu a reamintit despre telefonul copilului: 116111, la care anul trecut au fost înregistrate 4200 de apeluri. Potrivit lui, la numărul de copii care se află în situații de risc numărul apelurilor trebuie să fie mult mai mare. 

Reprezentanta de țară UNICEF în Republica Moldova, Maha Damaj, a menționat că atunci când vine vorba despre un sistem eficient de protecție a copilului, cea mai importantă componentă ține de resursele umane. Și chiar dacă infrastructura, politicile și finanțarea au un rol crucial, persoanele din sistem asigură eficacitatea și impactul țintit. Și acești specialiști trebuie să dețină o combinație de cunoștințe și experiențe care să le permite să abordeze acele necesități complexe ale copiilor vulnerabili și ale familiilor vulnerabile. „Fie că ei investighează denunțuri de abuz sau neglijare, fie că ei facilitează plasarea copilului în asistență parentală profesionistă, specialiștii în protecția copilului sunt acei apărători ai copiilor care sunt cele mai dificile situații”, a notat Maha Damaj.

Deputata Marina Morozova a precizat că, din păcate, în prezent sunt mulți copii invizibili pentru sistem, în mare parte din lipsa resursei umane, care ar trebui să poată să ajungă la fiecare copil și familie unde există o situație de risc. „În prezent avem 46 de specialiști în toată țara. Este foarte puțin și este un număr prea mic pentru a ajunge chiar și la jumătate din familiile care au nevoie de suport. Aducem toată aprecierea echipei UNICEF Moldova pentru suportul de a avea 150 de specialiști”, a mai spus parlamentara.