logo

Numărul șomerilor s-ar putea dubla sau chiar tripla, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/numarul-somerilor-s-ar-putea-dubla-sau-chiar-tripla-7966_1072801.html

Odată cu instaurarea stării de urgență și adoptarea mai multor măsuri, numărul de șomeri va crește, dublându-se sau chiar triplându-se. Pe lângă faptul că mulți agenți economici și-au sistat activitatea, pentru angajații cu salarii mici pe hârtie este mai convenabil să se concedieze și să beneficieze de ajutorul de șomaj, care va fi mai mare. În aceste condiții, autoritățile trebuie să se gândească de pe acum, unde pot fi reangajați acești șomeri, inclusiv cetățenii, care revin de peste hotare, asigurându-le și o recalificare. Opiniile au fost exprimate în cadrul unei dezbateri, organizate de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, transmite IPN.

Economistul Marcel Spătari, director Syndex România, a declarat că salariații deja cer să fie concediați pentru a beneficia de acel ajutor de șomaj de 2775 de lei, care în practică este mai mare decât ar fi salariul de 50% primit în cazul șomajului tehnic. Și în opinia sa, este o situație ciudată, pentru că cel care își păstrează locul de muncă primește mai puțini bani decât un șomer. Acest lucru se întâmplă în cazul salariilor mici pe hârtie, pentru care angajatul trebuie să mai achite și impozite. Or, șomerul primește 2775 de lei din care nu plătește impozite.

Expertul a menționat că se așteaptă o creștere a numărului de șomeri, însă nu este clar de ce Guvernul alocă bani pentru cei care sunt în afara locurilor de muncă, în loc să le dea celor care sunt în relații de muncă. Potrivit lui, cei care erau în șomaj, cum primeau această indemnizație, așa și o puteau primi în continuare. Or, autoritățile au decis să orienteze banii spre cei care sunt șomeri și nu spre cei în relații de muncă, pentru că astăzi le este greu să estimeze – câți oameni sunt angajați, ce salarii ridică și alte aspecte care ar putea determina impactul. Marcel Spătari susține că Guvernul a decis să aloce 264 de milioane de lei pentru ajutorul de șomaj, vărsați într-un fond, care pentru un an întreg constituia 52 de milioane de lei. Potrivit lui, această sumă de 264 de milioane de lei ar fi acoperit șomajul tehnic pentru două luni – salariu mediu pentru circa 33 de mii de oameni.

Sergiu Sainciuc, vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, a declarat că din numărul total de șomeri care erau la evidență – 5-6 % primeau ajutorul de șomaj, pentru că întruneau condițiile de eligibilitate. Este vorba despre persoanele, care aveau un stagiu de muncă de 12 luni de activitatea în utlimele 24 de luni. Alți șomeri nu beneficeau de acest ajutor. Potrivit lui, de exemplu, la Agenția municipală de ocupare a forței de muncă, unde la evidență erau circa o mie de șomeri, au fost deja depuse online în jur de două mii de cereri pentru ajutorul de șomaj.

Sergiu Sainciuc a mai spus că mulți angajatori nu au posibilitatea să achite șomajul tehnic și în aceste condiții ei nici nu vor putea beneficia de subvenționările anunțate de autorități. În altă ordine de idei, vicepreședintele sindicatelor a spus că la Confederație parvin apeluri și oamenii se plâng că sunt impuși să meargă în concedii forțate neplătite. În opinia sa, sunt necesare măsuri pentru a susține mediul de afaceri, care, la rândul său, creează și menține locuri de muncă. Totodată, sunt necesare măsuri pentru a asigura recalificarea fluxului de șomeri. În acest sens, sunt necesare conlucrări între instituțiile de învățământ și agenții economici, astfel încât odată cu încheierea stării de urgență, șomerii să fie angajați.

Dumitru Vicol, strategist pe piețe emergente la o bancă americană din Londra, a declarat că perioada de după criză ar putea fi foarte și foarte anevoiasă, mai ales că nimeni nu are siguranța când aceasta se va încheia, de exemplu, în mai-iunie, sau dacă va urma sau nu și al doilea val de pandemie. În opinia sa, pe fundalul măsurilor adoptate de autorități este resimțită o forțare a creșterii șomajului – este o motivare a oamenilor să scrie cereri de demisia și să intre în șomaj, pentru ca să primească 2775 de lei.

Potrivit expertului, Guvernul are înțelegerea că este mai bine să se crească polul de șomeri. Or, la numărul existent de șomeri se vor adăuga și oamenii care revin din străinătate și aceasta va fi cea mai mare provocare. În opinia sa, mai bine de jumătate din efortul guvernamental trebuie orientat pe perioada post-criză, pentru că șomerii vor trebui angajați undeva. În aceste condiții, spune Dumitru Vicol, executivul trebuie să vină cu un plan clar de redresare, să menționeze care vor fi sectoarele prioritare și să canalizeze resurse pentru abilitarea șomerilor pentru aceste domenii.

Dezbaterea „Impactul COVID-19 asupra Republicii Moldova: Cum putem ameliora situația salariaților în perioada de criză?”a fost organizată de IPRE, cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Notă: Curtea Constituțională a suspendat legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea și care venea cu mai multe măsuri de susținere a cetățenilor și agenților economici în perioada stării de urgență. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu în cadrul unui briefing de presă.