logo

Nu poți schimba nimic în justiție atât timp cât nu pleacă cei care fabrică dosare, avocat


https://www.ipn.md/index.php/ro/nu-poti-schimba-nimic-in-justitie-atat-timp-cat-7967_1076849.html

„Nu poți schimba nimic în sistemul de justiție atât timp cât nu pleacă din funcție echipele de procurori și judecători care fabrică în masă dosare penale la comandă sau pentru a se îmbogăți”, afirmă conferențiarul Ilie Rotaru, care este și avocat. Aflându-se, timp de 15 ani, sub anchete penale, pe care le consideră ilegale, Ilie Rotaru, susține că, indiferent cine dintre politicieni este la putere, cei care fabrică dosare, cu mici excepții, au rămas în funcții.

Într-o conferință de presă la IPN, Ilie Rotaru a menționat că, de obicei, dosarele sunt fabricate la comanda politicienilor, la comanda unor oligarhi, oameni de afaceri, care vor să-și înlăture concurenții. „Sau sunt fabricate chiar și din interesul propriu al procurorilor, pentru a-și crește așa-numita autoritate în fața șefilor, pentru a obține funcții mai importante sau pentru a se îmbogăți”, spune Ilie Rotaru.

Avocatul a declarat că, din anul 2012, a început să studieze mai mult dosare penale. Și, până în anul 2019, a studiat peste o sută de dosare. „Am înțeles că marea majoritate – peste 80% din aceste dosare – fără nicio problemă se poate de dovedit că au fost fabricate, de la început și până la urmă. Deci, oamenii vizați în ele au fost ilegal condamnați. În cazul a 20% putem spune că poate s-au făcut și unele greșeli. Dar marea majoritate, și eu cred că chiar și în cele 20%, oamenii ar fi putut fi achitați. Aceasta, dacă e să ne conducem strict de legile Republicii Moldova”, a notat Ilie Rotaru.

Potrivit lui, una dintre problemele sistemului judecătoresc este faptul că examinarea recursurilor la Curtea Supremă de Justiție are loc în lipsa părților. În opinia sa, întoarcerea practicii de examinare a recursurilor în prezența părților, precum și schimbarea componenței Colegiului Penal de la CSJ (și anume, să plece actualii judecători, iar în locul lor  să fie selectați alții, profesioniști) ar fi un pas spre reformarea justiției.

„Trebuie să ne întrebăm ce e de făcut pentru a reforma justiția. Eu totuși aștept că domnul Dodon nu va fi președintele țării, ci va fi ori domnul Usatîi, ori Maia Sandu. Și unul din acești doi, devenind președinte, va începe real reformarea justiției Moldovei. Fără reformarea justiției, țara noastră nu se va dezvolta normal”, opinează avocatul Ilie Rotaru.

„Trebuie schimbată practica de activitate a procuraturii, în primul rând a procurorului general și a Procuraturii Generale. Deci, ei susțin întrutotul că au așa o politică, nu știu de unde vine, cred că de la Voronin și Plahotniuc, că, cu orice preț, dosarul trebuie trimis în judecată și de obținut sentință de condamnare. Și în niciun caz nu ne putem dezice de învinuirile aberante ale colegilor subalterni. Dacă această practică nu va fi schimbată, în Republica Moldova nu se va schimba nimic spre bine”, a mai spus Ilie Rotaru.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.