logo

Nu-mi pot imagina cum foştii colegi din AIE se pot aşeza la o masă, declaraţie


https://www.ipn.md/index.php/ro/nu-mi-pot-imagina-cum-fostii-colegi-din-aie-se-7965_1004074.html

Deputatul comunist, Artur Reşetnicov, susţine că nu-şi poate imagina cum foştii colegi din Alianţa pentru Integrare Europeană ar putea să se aşeze la masa de negocieri după toate acuzaţiile aduse unul în direcţia altuia. Declaraţia a fost făcută în cadrul dezbaterii publice „Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme”, organizate de agenţia de presă IPN, marţi, 19 martie.

„Partidul Comuniştilor, din fericire, nu a fost partener cu partidele din alianţă, nu a participat la negocieri. Dar noi am văzut ce au discutat în 2009, în 2010 şi presupunem că ei discută şi acum „principii şi valori”. Dar deja nu-mi imaginez, cetăţenii nu-şi imaginează, cum o parte care îi numea pe colegi mafioţi, alta că e coruptă, a treia parte îi sperie pe toţi cu venirea Moscovei, să se aşeze la o masă şi să discute”, a subliniat Artur Reşetnicov.

Deputatul susţine că datorită crizei politice societatea a văzut felul în care Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal au guvernat. „Au furat, au comis crime, le-au ascuns. Dacă acum se vor ierta între ei, după toate acestea, ce vor face timp de un an? Vor guverna la fel, sau şi mai rău! E alogic să te aşezi la masă cu cei pe care i-ai învinuit de crime grave. Negocierile nu sunt instrumente valabile şi credibile, unicul instrument este de a oferi cetăţenilor prin alegeri să decidă”, a remarcat parlamentarul.

Artur Reşetnicov spune că în 20 de ani au avut loc câteva crize politice, unele au fost depăşite, altele nu. „Există exemple de rezolvare pozitivă a crizei politice, de exemplu în 2005 putea să apară o criză gravă, PCRM a câştigat majoritatea, dar nu putea alege şeful statului. Atunci s-a găsit un compromis, s-au oferit opoziţiei pârghii de control a unor instituţii. Un instrument democratic de rezolvare a crizei politice este oferirea oamenilor dreptul de a alege. Pentru noi este straniu de ce celor de la guvernare le este frică să ofere oamenilor posibilitatea să-şi aleagă viitorul. Actualul Parlament şi-a pierdut mandatul oferit de popor”, a mai spus deputatul PCRM.

Parlamentarul a mai adăugat că toţi politicienii care se consideră democraţi apelează la popor, la alegeri, iar guvernarea trebuie să fie pentru oameni şi nu pentru interese politice.

„Cultura crizei politice: realităţi, necesităţi şi norme” este a 13-a acţiune din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de Agenţia de presă IPN în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Proiectul este susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.