logo

Nu Maia Sandu a câștigat, ci Igor Dodon a pierdut acest scrutin, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/nu-maia-sandu-a-castigat-ci-igor-dodon-a-7965_1083313.html

Alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au reprezentat, de facto, turul trei al scrutinului prezidențial de anul trecut, iar monopolizarea puterii de către un singur partid reprezintă o problemă pentru procesele democratice din Republica Moldova. Nu Maia Sandu a câștigat, ci Igor Dodon a pierdut acest scrutin – sunt opinii exprimate la o emisiune TV, transmite IPN.

Potrivit activistului civic Igor Tuleanțev, odată cu preluarea puterii de către PAS, deciziile în Republica Moldova vor fi puternic influențate din exterior. Igor Dodon s-ar face vinovat de eșecul stângii politice la scrutinul din 11 iulie. Potrivit activistului, numele lui Igor Dodon s-ar asocia cu fenomenul corupției în Republica Moldova. Acesta este motivul pentru care PSRM a pierdut lamentabil guvernarea.

„Nu Maia Sandu a câștigat, ci Dodon a pierdut acest scrutin. Din păcate, Dodon a discreditat complet eșichierul de stânga, în timp ce Maia Sandu și-a extins bazinul electoral spre stânga. Dacă în aceste alegeri n-ar fi participat Dodon, ci ar fi fost doar un bloc al forțelor de stânga, Maia Sandu nu ar fi avut un astfel de rezultat. Odată cu preluarea guvernării de către PAS, deciziile nu vor fi luate la Guvern sau Parlament, ci la sediul ambasadelor occidentale”, a spus activistul în cadrul emisiunii „Piatnitsa s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova.

Și fostul deputat PCRM, Alexandr Petkov, crede că PAS a obținut mai multă putere decât poate să gestioneze, iar eșecurile guvernării vor fi vizibile în scurt timp. Entuziasmul cetățenilor și creditul enorm de încredere acordat acestei formațiuni se vor eroda.

„N-am avut alegeri parlamentare, ci a fost organizat turul trei al alegerilor prezidențiale. În acest context, victoria nu a fost a formațiunii PAS, ci a Maiei Sandu. Este clar că le va fi imposibil să-și realizeze programul electoral, pentru că toate promisiunile lor din campanie sunt populiste și irealizabile. Puterea a fost monopolizată și acest lucru reprezintă o problemă”, a spus fostul deputat Alexandr Petkov.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, trei concurenți electorali au obținut un număr suficient de voturi pentru a accede în Parlament. Partidul Acțiune și Solidaritate a obținut 52,8% din voturi, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor – 27,1%, iar Partidul Politic Șor – 5,7% din sufragii.