logo

Nu mai vrem experimente pe seama artiștilor, autori și interpreți autohtoni din Republica Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/nu-mai-vrem-experimente-pe-seama-artistilor-autori-si-7542_1070305.html

Comunicat de presă

 

Nu mai vrem experimente pe seama artiștilor, autori și interpreți autohtoni din Republica Moldova



Peste 450 de artiști, autori și interpreți autohtoni, s-au adresat în repetate rânduri Guvernului alertând asupra problemelor ce țin de activitatea Organizațiilor de gestiune colectivă (OGC) a drepturilor de autor şi conexe din Republica Moldova.

De asemenea, cei peste 450 de artiști, autori și interpreți autohtoni au solicitat Guvernului să promoveze în funcția de director general al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) o persoană profesionistă, integră și cu experiență, carе să cunoască domeniul proprietății intelectuale, nemijlocit domeniul dreptului de autor şi а drepturilor conexe, саrе să acționeze profesionist şi legal în interesul titularilor de drepturi. 

Pe parcursul mai multor ani, activitatea Organizațiilor de gestiune colectivă a avut caracter haotic și departe de a apăra și proteja interesele artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni. Majoritatea OGC-lor colectau remunerația fără a efectua achitările corespunzătoare către titularii de drepturi. Menționăm că abia în ultimele cinci luni, după plecarea din funcție a fostei directoare a AGEPI – Lilia Bolocan, în sfârșit s-a atestat o abordare sistemică, echitabilă și corectă față de artiștii, autorii și interpreții autohtoni, aceștia fiind ascultați și auziți de actuala conducerea AGEPI, care a demonstrat că artiștii autohtoni sunt o prioritate a instituției de profil.

Astfel, după 10 ani de probleme, în sfârșit avem claritate și stabilitate în gestiunea drepturilor de autor, care a fost asigurată prin efortul actualei conduceri AGEPI. În sfârșit AGEPI a început să facă ședințe sistematice cu autorii și artiștii; Problemele artiștilor au început a fi soluționate; Acum putem vorbi că avem o gestiune a drepturilor de autor care asigură ca remunerația să ajungă la autori și artiștii autohtoni.

De altă parte, am aflat din presă despre intenția Guvernului de a numi în funcția de Director general AGEPI pe avocatul Marin DOMENTE, despre care se vehiculează că ar putea fi o persoană compromisă care prin acțiunile sale a prejudiciat interesele artiștilor autohtoni și imaginea Republicii Moldova la nivel internațional. Marin Domente este avocatul Asociaţiei Națională pentru Protecția Creației Intelectuale (ANPCI), organizația care nu ne reprezintă și care a colectat pe seama noastră remunerații de peste 4,5 milioane de lei, dar nu lea achitat titularilor de drepturi remunerația care li se cuvine, prejudiciindu-i pe artiști și bugetul de stat. Pe acest fapt, a fost sesizată Procuratura privind acțiunile ANPCI. Ar trebui oare să ne așteptăm la reprezentarea acesteia de către Marin DOMENTE, iarăși prejudiciind drepturile artiștilor, autorilor și interpreților autohtoni? Marin DOMENTE este avocat în BAA Avornic şi Partenerii, iar dl AVORNIC este şi dumnealui avocatul ANPCI. Mai nou, dl Avornic și-a creat OGC și a depus cerere pentru avizarea Asociaţiei sale – Uniunea de persoane juridice Uniunea Societăților Tehnico-Științifice din Moldova (USTŞ), în calitate de organizație de gestiune colectivă de către AGEPI. Ar trebui oare să ne așteptăm la situația în care dl Domente, eventual în calitate de director general al AGEPI, având relația cu dl Avornic, va acționa în mod obiectiv şi corect, profesionist în raport cu celelalte organizații de gestiune colectivă din Republica Moldova, fără a favoriza USTŞ? Considerăm foarte evident conflictul de interese în situația dată.

Avocatul Marin Domente a fost implicat într-un dosar care a dus la prejudicierea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor cu renume mondial - Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Hugo Boss și Trussardi, reprezentând în instanță un agent economic de lângă Piața Centrală – „Uzprimatex” SRL, prin aceasta prejudiciind imaginea Republicii Moldova la nivel internațional. Menționăm că acest dosar a provocat scandal guvernamental și a fost apreciat ca o situație excepțională și ieșită din comun.

Ne adresăm către domnul Prim-Ministru. Stimate domnule prim-ministru, peste 450 de artiști, autori și interpreți autohtoni din Republica Moldova nu susțin candidaturile menționate pentru funcția de director general al AGEPI. Nu mai vrem experimente pe seama artiștilor, autori și interpreți din Republica Moldova.

Solicităm respectuos organizarea de urgență a unei întrevederi cu domnul Prim-Ministru pentru a expune mai multe detalii și aspecte privind riscurile pentru artiștii, autorii și interpreții autohtoni din Republica Moldova și soluțiile propuse pentru numirea în funcția de director AGEPI a unei persoane profesioniste și cu experiență. Solicităm amânarea deciziei de a numi un director la AGEPI, până la consultarea artiștilor și interpreților autohtoni. Vrem să fim auziți și ascultați.

La conferință au participat:
Liviu Știrbu, Oleg Baraliuc, Alexandru Lozanciuc, Adrian Ursu, Iurie Sadovnic, Viorica Nagacevschi, Traian Vasilcău, Nona Marian, Victoria Lungu – autori și interpreți emeriți ai Republicii Moldova