Nu există motiv de a schimba formatul operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru, copreşedintele CUC din partea regiunii transnistrene
https://www.ipn.md/index.php/ro/nu-exista-motiv-de-a-schimba-formatul-operatiunii-de-mentinere-a-pacii-de-pe-nis-7965_979782.html
La moment, nu există nici un motiv de a schimba formatul operaţiunii de menţinere a păcii de pe Nistru, declară Oleg Beliacov copreşedintele al Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea regiunii transnistrene, în contextul aprecierii activităţii comisiei pe parcursul anului curent, transmite corespondentul Info-Prim Neo din Tiraspol.
Potrivit lui Beleacov, „anul 2009 pentru CUC a fost un an organizat. Ca niciodată, a fost semnat planul actiunilor comune, ceea ce a permis coordonarea lucrărilor comune ale forţelor de mentinere a păcii”.
În particular, au fost organizate două exerciţii militare comune în zona de securitate.
De asemenea, CUC a întreprins acţiuni de prevenire a traficului armelor de foc în zona de securitate de către civili. Copreşedintele CUC din partea republicii nerecunoscute nistrene a remarcat că în zona de securitate sunt stabilite posturi şi puncte de control ale forţelor comune de menţinere a păcii. În atribuţiile acestora intră verificarea transportului pentru a evita traficul în zona de securitate a armelor, muniţiilor, substanţelor explozive şi toxice.
O alta problemă care a fost pusă în discuţie pe parcursul anului 2009 ţine de organele de drept ale Tiraspolului şi Chişinăului în oraşul Bender, localitate declarată zonă cu regim de securitate sporit. Administraţia de la Tiraspol şi delegaţia transnistreană în CUC insistă ca poliţia moldovenească din oraşul Bender sa fie transferată în satul vecin Varnita. Potrivit lui Oleg Beleacov, CUC are sarcina de a identifica un mecanism pentru normalizarea activităţii organelor de drept în oraşul Bender.
Beleacov a declarat că situaţia în zona de securitate este monitorizată de observatori militari din Rusia, Ucraina, Moldova şi Transnistria. Datele sunt înregistrate în rapoartele militare comune ale forţelor comune de menţinere a păcii şi sunt prezentate săptămânal Comisiei, care îşi ţine lucrările în Bender.
Oleg Beliacov a concluzionat că formatul actual de menţinere a păcii este eficient, şi nu există nici un motiv pentru a fi schimbat.
Comisia Unificată de Control a fost constituită în anul 1992, în baza acordului semnat de R. Moldova şi Federaţia Rusă, din delegaţiile R. Moldova, regiunii transnistrene şi Rusie1. CUC coordonează activitatea în zona de securitate a forţelor militare de menţienere a păcii care reprezintă cele trei părţi. În activitatea CUC participă, cu statut de observator, specialişti militari din partea Ucrainei şi reprezentanţi ai misiunii OSCE în R. Moldova.
Autorităţile de la Chişinău militează în ultimul timp pentru înclocuirea actualului mecanism de menţinere a păcii prin unul internaţional civil.