Noutatea privind anularea restricţiilor la exportul de cereale a fost primită cu bucurie de fermieri
https://www.ipn.md/index.php/ro/noutatea-privind-anularea-restrictiilor-la-exportul-de-cereale-a-fost-primita-cu-7966_960888.html
Reprezentanţii organizaţiilor de fermieri au primit cu bucurie noutatea privind decizia Guvernului de a anula obligativitatea efectuării tranzacţiilor de export a cerealelor doar prin intermediul Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei (BUMM). “Mai bine mai târziu decât niciodată”, spun agricultorii.
Miercuri, Cabinetul de Miniştri a modificat Hotărârea nr.834 „Cu privire la unele măsuri de reglementare a achiziţiilor şi exportului cerealelor şi produselor cerealiere” din 26 iulie 2004, ce prevedea unele interdicţii la livrările peste hotare. Amendamentele vor intra în vigoare începând cu 30 septembrie 2006.
Totuşi, iniţiativa respectivă nu aparţine în totalitate Guvernului şi nu este rezultatul direct al protestelor fermierilor. În primul rând, la 5 mai, când a fost semnat acordul cu Fondul Monetar Internaţional, unul din angajamentele asumate de Executiv a fost anularea obligativităţii exporturilor de cereale doar prin intermediul BUMM.
Solicitat de Info-Prim Neo, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Vasile Mârzenco, a menţionat că „decizia respectivă trebuia adoptată încă în 2005, dar, totuşi, este bine că Guvernul, deşi mai târziu, a operat modificări în propria hotărâre”. Potrivit lui Mârzenco, drept rezultat, în acest an, am putea să ne aşteptăm la o activizare a exporturilor de cereale.
“În condiţiile economiei de piaţă, fermierul trebuie să decidă independent ce modalitate utilizează atunci când îşi exportă marfa – prin intermediul bursei sau în baza unor relaţii directe cu clientul. Or, până în prezent nu exista posibilitatea de a alege”, precizează preşedintele Federaţiei Fermierilor.
Mârzenco mai spune că anularea obligativităţii înregistrării la bursă a tranzacţiilor de export nu înseamnă şi stoparea operaţiunilor de export al cerealelor utilizând mecanismul bursier. “Bursa va continua să activeze şi fermierii vor apela la ea, mai ales dacă BUMM va facilita procesul de găsire a clienţilor”, a conchis Vasile Mârzenco.
În prima jumătate a acestui an, R. Moldova a exportat cereale în valoare de 16,28 mil. USD, faţă de 22,05 mil. USD în perioada similară a anului trecut sau cu peste 26% mai puţin.