Noul preşedinte al ţării ar putea să-l găsească pe noul premier deja numit, expert
https://www.ipn.md/index.php/ro/noul-presedinte-al-tarii-ar-putea-sa-l-gaseasca-pe-noul-premier-deja-numit-exper-7965_977306.html
Dificultatea alegerii noului preşedinte creează riscul unei crize de putere de durată şi erodarea instituţiilor democratice. Noul prim-ministru al R. Moldova, cel mai probabil, va fi desemnat de către actualul preşedinte al statului, nu de către cel nou ales, a comunicat pentru Info-Prim Neo expertul independent Vitali Catană.
„În mod normal, la procedura de investire a noului guvern ar trebui să participe preşedintele nou ales. Logica lucrurilor, însă, este încurcată din cauza prevederii constituţionale de 3/5 de voturi din numărul total al deputaţilor, necesare pentru alegerea preşedintelui ţării. Această prevedere produce efecte grave şi trebuie să fie eliminată. Ea nu are susţinere în principiile care stau la baza regimului constituţional şi nici în realitatea politică din Moldova”, spune expertul.
Actualul guvern a întrat în interimatul funcţiei imediat după ce Curtea Constituţională a validat alegerile parlamentare din 29 iulie şi mandatele de deputat pentru noul legislativ. Perioada de interimat va dura până la depunerea jurământului de către noul guvern. În această perioadă cabinetul de miniştri va exercita doar funcţiile de administrare a treburilor publice, fără să adopte hotărâri şi să emită ordonanţe, a specificat Vitali Catană.
Preşedintele statului va desemna candidatul la funcţia de prim-ministru, după ce se va consulta cu toate fracţiunile parlamentare. În termen de 15 zile de la fesemnare, candidatul va trebui să ceară deputaţilor votul de încredere asupra programului de guvernare şi componenţa cabinetului de miniştri.
În cazul în care nu se reuşeşte numirea unei candidaturi, fracţiunile au dreptul să înainteze o nouă candidatură. „Dacă parlamentarii nu acordă votul de încredere unei candidaturi timp de 45 de zile de la prima solicitare, după respingerea a cel puţin două solicitări, parlamentul poate să fie dizolvat”, a spus Vitali Catană.
„Actualul preşedinte, Vladimir Voronin, va trebui să colaboreze cu reprezentanţii fracţiunilor parlamentare în ceea ce priveşte numirea candidaturii la funcţia de prim-ministru. Dacă Vladimir Voronin va fi de rea-credinţă, sigur că va încerca să creeze dificultăţi şi are posibilitatea s-o facă. Guvernul însă trebuie să fie reflecţia majorităţii parlamentului nou-ales”, menţionează expertul. „Vladimir Voronin ar trebui să accepte candidatul propus de coaliţia majoritară, mai ales că el însuşi nu mai mai face parte din majoritate în actualul parlament”, a opinat Catană.
În acelaşi timp, expertul susţine că preşedintele în exerciţiu mai are influenţă şi poate crea dificultăţi, astfel încât ar putea contribui la prelungirea crizei politice din ţară. În caz că preşedintele nu va fi de acord cu candidatura la funcţia de premier, înaintată de coaliţie, s-ar putea ajunge la alegeri anticipate, dar nu mai devreme de februarie 2010.
Prim-ministrul ţării este ales cu majoritatea de voturi.