Noul ministru al afacerilor externe, vicepremierul Mihai Popșoi, spune că această funcție este o mare onoare, dar și o mare responsabilitate. Prioritățile sunt clare: integrarea europeană. „Vom continua dialogul excelent și relațiile de parteneriat strategic cu România. Vom fortifica în continuare dialogul strategic cu Statele Unite, cu Ucraina etc. Vom dezvolta cooperarea noastră atât pe bilaterală, cât și pe multilaterală. Trebuie să fim mult mai ambițioși, trebuie să valorificăm toate oportunitățile și toate mijloacele pe care le are diplomația noastră, deși tânără, una profesionistă, astfel încât să contribuim la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri, atât din țară, cât și peste hotare”, a declarat Mihai Popșoi după ceremonia de depunere a jurământului, transmite IPN.
El a precizat că Ministerul Afacerilor Externe nu urmează să fie reformat. Va continua să-și exercite mandatul ca și până acum, doar că cealaltă componentă – de integrare europeană – devine „afaceri europene”, fiind preluată de către Cristina Gherasimov. „Ministerul, așa cum a fost, așa rămâne, să-și exercite mandatul de promovare a politicii externe a Republicii Moldova și de apărare a intereselor naționale ale Republicii Moldova pe plan extern”, a spus Mihai Popșoi.
Cât privește reglementarea transnistreană, Mihai Popșoi a spus că trebuie să ne asigurăm că toate țările partenere respectă integralitatea teritorială a Republicii Moldova. „Acest dialog a fost complicat, în special cu unele țări. Pentru că doar o singură țară în toți cei 30 de ani a ținut armata sa pe teritoriul Republicii Moldova, violând astfel statutul de neutralitate. Și va trebui să depunem eforturi susținute așa încât să obținem acest respect al neutralității, suveranității și independenții noastre de către toți actorii internaționali. Sunt sigur că diplomația Republicii Moldova, cu abilitatea și profesionalismul care îi sunt caracteristice, va contribui la acest efort”, a notat ministrul.
Întrebat despre relația cu Federația Rusă, Mihai Popșoi a declarat că poziția Republicii Moldova în comunicarea cu Federația Rusă, ca și în comunicarea cu oricare alt stat, este bazată pe interesul național al Republicii Moldova. „Doar în baza intereselor cetățenilor, în baza suveranității, independenții și unității teritoriale a Republicii Moldova – acestea sunt bazele sau fundamentul relației noastre atât cu Federația Rusă, cât și cu orice alt stat”, a mai spus ministrul de externe.
Mihai Popșoi a preluat funcția de ministru de externe după demisia vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene. Funcția de ministru pentru afaceri europene va fi exercitată de către Cristina Gherasimov, care va fi și negociatorul-șef al Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană.