logo

Noua structură a Guvernului a fost aprobată de Parlament


https://www.ipn.md/index.php/ro/noua-structura-a-guvernului-a-fost-aprobata-de-parlament-7965_1035877.html

Parlamentul a aprobat cu 54 de voturi noua structură a Guvernului formată din nouă ministere. Premierul Pavel Filip a declarat în plenul Parlamentului că există și un plan de implementare în trei luni a reformei Guvernului, transmite IPN.

Potrivit primului ministru, eficiența actului de guvernare are nevoie de un sistem de management modern, capabil să facă față schimbărilor sociale și să răspundă nevoilor cetățeanului. „O administrație publică centrală este utilă când poate răspunde necesităților cetățenilor în serviciul cărora se află. Realizarea principiilor bunei guvernări nu este posibilă fără un grad de responsabilizare înaltă din partea administrației publice centrale. Se poate crea impresia că formăm ministere foarte mari, cu multe funcții, dar vrem să delimităm foarte clar funcțiile politice de cele administrative, ceea ce a fost o problemă anterior pentru Republica Moldova la schimbarea clasei politice”, a spus Pavel Filip.

Premierul a subliniat că este important conținutul ministerelor și nu denumirea acestora. „Acum, la prima etapă, nu vom avea miniștri noi, pentru că avem un blocaj cu președintele țării, nu putem obține decretul de desemnare a ministrului apărării. Acesta va fi un Guvern ce va asigura o perioadă de tranziție până în iarnă. Miniștrii vor trebui să treacă o perioadă de probă ca la finele anului vom avea o evaluare ca să vedem cine și cum și-a făcut treaba ca să vorbim în continuare din prisma eficienței în funcție”, a mai spus prim-ministrul.

Din cele nouă ministere cinci își păstrează numele și funcțiile actuale: Ministerul Finanțelor; Ministerul Justiției; Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Apărării. Celelalte patru au la bază raționamentul concentrării domeniilor de competență într-un singur minister prin compatibilitatea în activitate, scopuri și resurse comune, eficientizarea programelor de suport de stat și prin dezvoltarea unui cadru de reglementare inteligent și reducerea costurilor administrative.

Astfel, Ministerul Economiei va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Educației, Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va păstra domeniul dezvoltării regionale și va prelua din domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturi și Industriei Alimentare de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Ca urmare a reducerii numărului de ministere de la 16 la nouă va fi redus și numărul funcționarilor publici din cadrul ministerelor cu 223 de angajați.