logo

Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă? Dezbateri electorale IPN


https://www.ipn.md/index.php/ro/noi-si-presedintele-cine-pe-cine-alege-cine-pe-8004_1077027.html

Trei candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova au încercat să „cucerească” alegătorii, expunându-și platformele electorale, viziunile asupra problemelor stringente ale societății și soluțiilor acestora. Candidații Partidului Acțiune și Solidaritate, Platformei DA și Partidului Liberal Democrat din Moldova au folosit pentru aceasta platforma dezbaterilor electorale: „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă?”, organizate de Agenția de presă IPN.

Secretarul general al Platformei DA, Ion Terguță, reprezentantul lui Andrei Năstase, candidatul Platformei DA, susține că multă lume îl cunoaște pe Andrei Năstase ca pe o persoană care a reușit să scoată oligarhia din Republica Moldova măcar pentru o perioadă scurtă de timp. „Nu puțini cunosc că Plahotniuc nu mai există în Republica Moldova datorită lui Andrei Năstase și Platformei DA care a adunat în jurul său zeci și chiar sute de mii de oameni, atunci când nimeni nu dorea și nu putea protesta împotriva regimului. Oamenii trebuie să-l aleagă pe Andrei Năstase pentru că el va fi un președinte predictibil și oamenii vor ști din start cu ce se va ocupa și ce-și propune el”. Proiectul de țară a lui Andrei Năstase, susține Ion Terguță, depășește limitele și atribuțiile președintelui, de aceea candidatul vine și cu Alexandru Slusari la funcția de premier, și o echipă guvernamentală în spate de foarte bună calitate. Această echipă are determinarea de a realiza programul pentru ca Moldova să obțină o șansă și să devină o țară în care să vrei să trăiești.

Sloganul lui Andrei Năstase în campania prezidențială este: „Acum e timpul să spunem Da Moldovei de mâine”, iar „Moldova de mâine” este titlul proiectului prezidențial al lui Andrei Năstase. Candidatul își propune în cadrul acestui proiect: să implementeze declarația adoptată de Parlament anterior privind captivitatea statului, să realizeze un proiect mare de modernizare și reindustrializare a Republicii Moldova așa ca să fie deschise fabricile și uzinele închise sau privatizate într-un mod nu prea onest, dar și să modifice Constituția prin art. 47 care stabilește limita de jos a veniturilor cetățenilor.

Deputatul Virgiliu Pâslariuc, reprezentantul Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiunii și Solidaritate, a relatat că Maia Sandu pe parcursul anilor s-a arătat un luptător pentru dreptate. Oriunde ar fi activat, în funcții publice sau ca președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, s-a arătat ca un promotor al valorilor europene. „Ne aflăm în fața unei alegeri istorice și eu cred că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să conștientizeze acest fapt. Oportunități de schimbare nouă ne cad foarte rar în istoria noastră, odată la zece ani. În toamna asta avem o posibilitate să întoarcem foaia istoriei și să alegem direcția corectă de dezvoltare a Republicii Moldova și această direcție este fie spre viitor, fie spre trecut. Dacă o votăm pe Maia Sandu pe data de 1 noiembrie 2020, noi vom alege o Moldovă spre viitor”.

Potrivit lui, sloganul cu care Maia Sandu a intrat în campania electorală este: „E vremea oamenilor buni”, respectiv, se va lupta pentru a da jos oamenii necinstiți de la putere. „Sistemul acela corupt, oligarhic creat de Plahotniuc și preluat de Dodon este de fapt marea problemă a Republicii Moldova care este generatoare de sărăcie, este generatoare de corupție și de migrațiune”. Obiectivele Maiei Sandu ca președinte sunt: dreptate, ordine și disciplină, crearea locurilor de muncă și familii unite în țară, pensie minima de două mii de lei, investiții pentru modernizarea satelor din Moldova și scoaterea Republicii Moldova din izolarea internațională.

Tudor Deliu, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, a specificat că, în activitatea sa pe parcursul timpului a deținut mai multe funcții, a fost învățător de școală și profesor la Academia de Administrare Publică, a fost primar, a luat „arma în mâini și a plecat pentru apărarea integrității, independenței și suveranității Republicii Moldova”, a fost și deputat în Parlament, Dar, spune Tudor Deliu, orice funcție a ocupat, nu a fost atras niciodată „de moliciunea scaunului”. A încercat să spună lucrurilor pe nume și atunci când au rămas cinci reprezentanți în Parlament din partea PLDM, chiar dacă au fost șantajați, au încercat să promoveze valorile democratice, să fie cei care să trăiască cu interesele cetățenilor. Experiența de viață și muncă îl face să spună că știe foarte bine cu ce trebuie să se ocupe președintele Republicii Moldova. „Poate sunt unicul candidat care în aceste alegeri am luat drept bază programul electoral al unui președinte care trebuie să fie - Constituția Republicii Moldova”.

Platforma candidatului este axată pe șase piloni care țin strict de competențele constituționale ale președintelui Republicii Moldova. Este vorba despre: puterea aparține poporului, stat de drept prin respectarea principiului separării puterilor în stat, justiție funcțională și transparentă, politică externă, apărare, securitate și reintegrare și administrație pentru cetățeni. Tudor Deliu merge în alegeri cu sloganul: „Competent. Curajos. Devotat”.

Dezbaterile electorale: „Noi și președintele: cine pe cine alege, cine pe cine reprezintă?”, fac parte din ciclul de dezbateri publice desfășurate de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.