logo

Noi perspective de dezvoltare a parteneriatului moldo-elveţian


https://www.ipn.md/index.php/ro/noi-perspective-de-dezvoltare-a-parteneriatului-moldo-elvetian-7965_1036300.html

Instituțiile statului trebuie fortificate, inclusiv cu scopul sporirii capacității acestora de a gestiona eficient fondurile externe. Declarații în acest sens a făcut prim-ministrul, Pavel Filip, care a avut o întrevedere cu directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova Simone Giger, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Pavel Filip a prezentat etapele realizării reformei administrației publice centrale și în mod particular a vorbit despre lansarea reformelor în domeniile asistenței medicale primare, sănătății publice și spitalicesc, menționând că acestea rămân a fi de importantă majoră pentru Executiv.

Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc în contextual elaborării unui nou cadru de colaborare între Guvernele Elveției și al Republicii Moldova, pentru următorii cinci ani. În cadrul discuțiilor, oficialii au efectuat un schimb de opinii privind reformele lansate de Executivul de la Chișinău și au trasat noi perspective de cooperare.

Pavel Filip a exprimat deschiderea Guvernului pentru elaborarea proiectului noii Strategii de cooperare pentru anii 2018-2021, accentuând importanța suportului oferit de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare în implementarea cu succes a Agendei de reforme.

Simone Ginger a salutat reformele promovate de Cabinetul de miniștri, și a reiterate disponibilitatea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare de a acorda în continuare asistență Republicii Moldova pe segmentele prioritare, inclusiv învățământul vocațional, angajarea pe piața muncii și reforma administrației publice.

În prezent, în cadrul Strategiei curente de cooperare (2014-2017), cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, sunt în proces de implementare 14 proiecte, cu angajamente totale de circa 49 milioane franci elvețieni.