logo

Noi norme privind supravegherea pieţei produselor nealimentare


https://www.ipn.md/index.php/ro/noi-norme-privind-supravegherea-pietei-produselor-nealimentare-7966_1013337.html

Guvernul a aprobat proiectul Legii privind supravegherea pieţei, care stabileşte reguli clare de efectuare a controalelor pentru verificarea corespunderii produselor nealimentare  cerinţelor stabilite în reglementările tehnice, transmite IPN.

Activitatea de supraveghere a pieţei va fi coordonată de către un consiliu în domeniul protecţiei consumatorilor şi supravegherii pieţei, constituit din reprezentanţi ai organelor publice centrale, autorităţilor de supraveghere a pieţei, Serviciului Vamal, asociaţiilor obşteşti de consumatori şi asociaţiilor profesionale sectoriale.

Controlul va fi efectuat în baza principiilor evaluării riscurilor, proporţionalităţii sancţiunii cu pericolul cauzat. O atenţie mare va fi acordată informării agenţilor economici despre responsabilitatea purtată, precum şi informării consumatorilor despre drepturile deţinute.

Autorităţile de supraveghere a pieţei vor putea dispune distrugerea produselor periculoase, suspendarea temporară sau interzicerea plasării pe piaţă a produselor, precum şi retragerea din circulaţie sau rechemarea de la consumatori a produselor neconforme.

Proiectul de lege conţine şi prevederi care protejează agenţii economici. De exemplu, organul vamal, prin controlul documentelor ce însoţesc produsul, în cazul unui risc grav, presupus sau real, va putea suspenda punerea acestuia în libera circulaţie doar pe o perioadă de 3 zile lucrătoare, informând autoritatea de supraveghere (Consiliul). Dacă aceasta nu va lua o decizie,  produsele vor fi puse în circulaţie.

Prevederile legii, care va intra în vigoare la 12 luni după publicarea în Monitorul Oficial, se vor se va aplica produselor pentru care există reglementări tehnice. Printre acestea: jucăriile, echipamentele de tensiune joasă, aparate de cântărit, echipamente de refrigerare, produse pentru construcţii, echipamente de tele şi radiocomunicaţii, şi altele.