Nivelul jos al salariului, pe fundalul unei inflaţiei în creştere, duce la o scădere bruscă a nivelului de trai al populaţiei din regiunea transnistreană
https://www.ipn.md/index.php/ro/nivelul-jos-al-salariului-pe-fundalul-unei-inflatiei-in-crestere-7966_970492.html
Situaţia social-economică din regiunea transnistreană continuă să se înrăutăţească. Potrivit ultimelor date ale Federaţiei sindicatelor din Transnistria, salariul mediu al unui angajat, ţinând cont de toate veniturile, inclusiv indemnizaţii pentru alimentaţie, haine, transport şi alte beneficii sociale, s-a mărit cu 31% şi constituie 2009 de ruble transnistrene (237 dolari SUA), transmite corespondentul Info-Prim Neo din regiune.
În termeni reali (ţinând cont de procesele inflaţiei), salariul mediu s-a mărit cu 7-8 %, în condiţiile în care încă de la începutul anului s-a înregistrat o creştere a preţurilor la următoarele produse alimentare: salam – cu 29%, carne – cu 67%, ouă – cu 68%, lapte şi produse lactate – cu 47%, pâine şi produse din grâu – cu 51%. Uleiul de floarea soarelui s-a scumpit de 3 ori, iar cheltuielile populaţiei pentru serviciile comunale şi impozite au crescut cu 39%.
Nivelul salariului mediu în regiunea transnistreană este de câteva ori mai jos decât în ţările din vecinătate: de 2,7 ori mai jos decât în Rusia, de 1,7 ori – decât în Belarus, de 1,4 ori – decât în Ucraina. Nivelul jos al salariului pe fundalul unei inflaţiei în creştere duce la o scădere bruscă a nivelului de trai al populaţiei.
Zilele trecute, parlamentul transnistrean din lectura a doua a adoptat conceptul cu privire la politica de buget şi impozitare. În conformitate cu aceasta, salariul angajaţilor bugetari va creşte la anul viitor cu 25% , iar în anii 2010 şi 2011 creşterea va constitui 11 şi, respectiv, 10 %. Deputaţi au menţionat că majorarea salariului din sfera bugetară nu este suficientă pe fundalul creşterii inflaţiei. Însă o creştere mai mare a salariului este imposibilă, din cauza deficitului de mijloace.
Parlamentul din regiune examinează propunerea de a reduce numărul angajaţilor din sfera bugetară cu 5 - 15 % în decursul a trei ani.