logo

Nina Costiuc: Republica Moldova merge anevoios, dar ferm pe calea democrației


https://www.ipn.md/index.php/ro/nina-costiuc-republica-moldova-merge-anevoios-dar-ferm-pe-calea-democratiei-7978_1036510.html

Ciclu IPN de prezenţe locale dedicat Zilei Independenței
---


Republica Moldova merge anevoios, cu pași mărunți, dar fermi, pe calea democrației și reformelor, consideră Nina Costiuc, primăriţă a comunei Budești, municipiul Chișinău, din anul 1995, notează IPN.

Nina Costiuc spune că starea de lucruri din ţară este cauzată, în special, de mentalitatea comunistă pe care o au mulți dintre cei care ne conduc, din această cauză și schimbarea imaginii Moldovei este întârziată. În opinia ei, de situația din ţară, sunt responsabili şi cetățenii moldoveni, care pe parcursul multor ani au votat altfel decât trebuie conducerea statului.

„Stagnarea economiei a adus băștinașii la disperare, a treia parte din populația ţării se află peste hotare în căutarea surselor de existență. Bătrânii, dar și multe alte categorii de cetățeni, sunt într-o situație dramatică. Împreună cu membrii Consiliul comunal Budești suntem, permanent, în căutarea soluțiilor de redresare a situației din localitate. În acest zbucium am găsit prieteni și adepți. Avem reușit să obținem realizări modeste în această perioadă complicată de tranziție”, spune edilul de la Budești.

Nina Costiuc spune că actuala stare de lucruri din Republica Moldova este bine reflectată într-un citat al lui Confucius. „În țara în care domnește buna rânduială, trebuie să fii curajos în fapte și în vorbe. În țara în care domnește haosul, trebuie să fii curajos în fapte, dar precaut în vorbe”. Primarul spune că mizează şi în continuare pe forțele locuitorilor din Budești, în dorința lor de a schimba localitatea spre bine și a asigura un viitor fericit copiilor lor, și de a se integra cu demnitate în comunitatea europeană. „Pentru mine acești 26 de ani au însemnat muncă, dragoste de oameni, de țară, de baștina unde m-am născut. Am cunoscut clipe fericite, de succes și de insucces, pierderi și regăsiri”, remarcă Nina Costiuc.

În opinia acesteia, pe perioada Independenţei multora le-a lipsit sentimentul de jertfă faţă pentru idealurile naţionale. „Dacă ar fi putut să aibă această calitate, majoritatea celor care pe parcursul a 26 de ani s-au aflat la conducere și au declarat și declară că iubesc Republica Moldova, aflându-se în Guvern, Parlament, ministere, alte instituții ale statului, am fi avut astăzi o altă situație în țară. Am rămas cu durere că au plecat, au părăsit țara, familiile, copiii și părinții, o mare parte a populației țării, aptă de muncă, creativă, talentată, cu inițiativă și cu o altă mentalitate, diferită de cea din regimul sovietic”, afirmă primăriţa.

Nina Costiuc susține că, în pofida războiului din 1992, a intereselor geopolitice, totuși, Republica Moldova are drumul și destinul său în evoluția sa ca stat, însă acest drum nu este atât de ușor pentru a fi accepți în Uniunea Europeană. „Șansa Republicii Moldova ca stat este de a lupta în continuare pentru integritatea și suveranitatea sa, a-și perpetua valorile și tradițiile naționale, a duce o politică prietenoasă atât cu Estul, cât și cu Vestul, de a dezvolta piețele de desfacere și de a găsi căile pașnice de unificare a țării”, crede Nina Costiuc.