logo

Nicu Popescu: Progresele Moldovei în procesul de integrare europeană sunt recunoscute


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicu-popescu-progresele-moldovei-in-procesul-de-integrare-europeana-7965_1100838.html

În aceste ultime săptămâni, am mai trecut peste încă o etapă extrem de importantă și istorică pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, etapa determinată de decizia și recomandarea Comisiei Europene de a începe negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova. Această recomandare urmează să fie confirmată de statele membre. Deși mai există câteva etape în acest proces, putem constata faptul că eforturile și progresele Republicii Moldova sunt clar atestate și recunoscute. Declarațiile au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, la o conferință de presă la care a prezentat o retrospectivă a acțiunilor Republicii Moldova în procesul de integrare europeană din momentul depunerii cererii de aderare până acum.

Nicu Popescu a menționat că săptămâna trecută UE a constatat că Republica Moldova a îndeplinit  integral 6 din 9 recomandări, iar celelalte trei comandări sunt aproape îndeplinite. Au mai rămas anumite măsuri pentru ca implementarea celor nouă recomandări să fie finalizată. Urmează să fie îndeplinite trei măsuri-cheie, cum ar fi progresul continuu și asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea membrilor care au trecut evaluarea vetting la Curtea Supremă de Justiție în organele de autoguvernare judiciară și de procuratură. A doua  măsură ține de alocarea resurselor necesare Procuraturii Anticorupție a Republicii Moldova. Și este vorba despre măsurile adiționale privind dezoligarhizarea, inclusiv prin intermediul unor reglementări relevante în ceea ce ține de plățile în numerar și fluxurile financiare.

„Aceștia sunt următorii pași principali în baza cărora urmează să finalizăm implementarea celor nouă măsuri. Sunt pași realizabili, chiar astăzi la ședință de Guvern am  mai făcut anumiți pași în limitarea plăților în numerar. Evident, cu toții știm că și pe obiectivul dezoligarhizării și a reformei justiției mai avem împreună cu societatea noastră de lucru pentru a limita influența oligarhilor, hoților și a grupurilor organizate asupra sistemului nostru politic și economic, a spus ministrul.

Referindu-se la asigurarea unui proces transparent și meritocratic în numirea persoanelor relevante în sistemul de justiție, Nicu Popescu a precizat că atât societatea, Guvernul, cât și partenerii europeni doresc o consolidare și o accelerare a procesului de reformare a justiției, astfel încât combaterea corupției în Moldova să se accelereze printr-o participare clară și răspicată a unui sistem de justiție consolidat și reformat.

„Constatările de la Bruxelles sunt destul de clare: Republica Moldova astăzi este considerată drept o țară cu cea mai bună dinamica de reforme dintre statele candidate la aderarea la Uniunea Europeană. Și în acest sens țara noastră este gata să înceapă negocierile de aderare la Uniunea Europeană și continuăm să ne pregătim pentru acest proces, a spus Nicu Popescu, precizând că săptămâna viitoarea împreună cu colegii din diferite ministere va merge din nou la Bruxelles pentru a structura pașii următori împreună cu CE care pregătesc Republica Moldova să treacă la următoarea etapă de aderare la UE. 

Potrivit Raportului Comisiei Europene de săptămâna trecută, Republica Moldova  a obținut progrese în toate cele 33 de capitole de politici publice, iar în nouă dintre acestea a înregistrat progrese substanțiale, precum: libera circulație a capitalului, achizițiile publice, dreptul societăților comerciale, serviciile financiare, serviciile sectorului energetic, politica de taxare, politicile sociale și de angajare, politica vamală și politica externă și de securitate.