Organizarea Summitului Comunității Politice Europene în Republica Moldova a ajutat Republica Moldova să-și consolideze parteneriatele externe și locul printre statele europene. Pentru desfășurarea acestui eveniment s-au cheltuit peste 13 milioane de lei, o parte din acești bani urmând a fi rambursați de partenerii externi. Declarații în acest sens au fost făcute de vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.
„Pentru organizarea acestui summit Ministerul de Externe a avut bugetată o sumă de 16 milioane de lei, dintre care pentru buna organizare a summitului am semnat contracte în valoare de 13 milioane 328 de mii 519 lei. Acest tip de cheltuieli au fost investite în organizarea summitului. O parte din aceste costuri urmează să fie parțial rambursate de unii dintre partenerii noștri externi, care pregătesc și finalizează acele proceduri financiare care ne vor permite să reducem acest cost final de organizare a summitului”, a declarat Nicu Popescu.
„Noi, ca societate, noi, ca țară, trebuie să ne dăm seama că cel mai periculos lucru pentru Republica Moldova este să fie singură, să fie izolată, să fie lipsită de prieteni și prin această prismă toate eforturile de asigurare a parteneriatelor externe pentru Republica Moldova aduc beneficii clare, pentru capacitatea noastră de a menține pacea în Republica Moldova, stabilitatea, funcționalitatea economiei țării noastre. În continuare vom lucra pentru a consolida aceste parteneriate care ne ajută să menținem Republica Moldova pe calea de aderare la UE și pentru consolidarea locului nostru în familia de state europene”, a spus vicepremierul.
Organizarea unui astfel de summit presupune sute sau chiar mii de acțiuni complexe, multe dintre ele costă bani și o bună parte din aceste costuri au fost acoperite direct sau indirect de unii parteneri. Drept exemplu, Nicu Popescu a menționat că a existat și un parteneriat cu TVR România, iar cheltuielile au fost acoperite de Guvernul României.