logo

Nicu Popescu: 7 aprilie marchează o zi tristă pentru cetățenii noștri


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicu-popescu-7-aprilie-marcheaza-o-zi-trista-pentru-7965_1096253.html

Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, spune că 7 aprilie marchează o zi tristă pentru cetățenii din Republica Moldova. Potrivit lui, în urmă cu 14 ani, evenimentele din Chișinău au fost o adevărată tragedie pentru toți moldovenii. „Abuzurile și decesele care au avut loc atunci ne-au învățat cât de importantă este libertatea și cum trebuie să o prețuim”, menționează vicepremierul într-un mesaj transmis în legătură cu evenimentele din 7 aprilie 2009, transmite IPN.

Potrivit lui Nicu Popescu ziua de 7 aprilie 2009 a avut un impact profund asupra societății și a arătat determinarea poporului moldovenesc de a lupta pentru dreptate. „Astăzi, putem fi mândri de faptul că am reușit să ne păstrăm demnitatea și să continuăm să luptăm pentru un viitor mai bun”, susține vicepremierul.

„Să nu uităm niciodată că libertatea și democrația sunt cele mai importante valori pe care le avem. În acest sens, aderarea la Uniunea Europeană este singura cale de păstra și dezvolta aceste valori”, a mai declarat Nicu Popescu.

Pe 7 aprilie 2009 a avut loc un protest masiv cu participarea în mare parte a tinerilor care se declarau nemulţumiţi de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie, care le ofereau comuniştilor o nouă majoritate în legislativ. În cadrul protestului au fost mai multe victime, atât din partea civililor, cât şi a poliţiştilor, care au suferit diferite traumatisme. Oficial a fost înregistrat un singur deces, cel al lui Valeriu Boboc. Mai târziu, reprezentanții mai multor organizații ale societății civile au emis o notă de poziție în care au menționat că dosarul „7 aprilie 2009” este eșuat. Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime în aprilie 2009. Acestea nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă. Au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. Cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte, deși statul și-a asumat doar un singur deces.