logo

Nicolae Negru: Independența Republicii Moldova devine și mai vulnerabilă


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicolae-negru-independenta-republicii-moldova-devine-si-mai-vulnerabila-7978_1043730.html

Independența Republicii Moldova devine și mai vulnerabilă într-un context geopolitic regional marcat de agonia imperialismului rus, agonie soldată cu ocuparea Crimeii și războiul din estul Ucrainei. Sabia revanșei imperiale a Rusiei atârnă din nou asupra Republicii Moldova. Este opinia analistului politic Nicolae Negru, exprimată în contextul solicitării IPN să puncteze cele mai relevante evenimente sau acțiuni care au consolidat sau, dimpotrivă, au prejudiciat valorile democrației, independenței și statului de drept, de la precedenta aniversare a independenței Republicii Moldova.

Potrivit lui Nicolae Negru, Republica Moldova s-a născut cu un viciu congenital, cu o parte a teritoriului controlată de un stat străin, de Rusia, care refuză să-și retragă trupele și întreține în continuare regimul separatist pe care l-a creat în raioanele de peste Nistru. Analistul amintește că în anul care s-a scurs, o ramură a guvernării moldave – parlamentul, guvernul – a încercat să urmeze pe un curs independent în relațiile cu Rusia. S-a reușit includerea chestiunii retragerii trupelor ruse pe agenda Adunării Generale a ONU, au fost expulzați cinci diplomați ruși care își foloseau statutul diplomatic în scopuri contrare intereselor noastre. Totodată, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentat special al lui Putin în regiunea transnistreană, a fost declarat persona non-grata pentru declarații și atitudine neprietenoasă față de Republica Moldova.

Totodată, Nicolae Negru amintește că în această perioadă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a adoptat față de Moscova o linie de conduită vasală, supusă, favorabilă intereselor Rusiei în regiunea transnistreană, compromițând, în ochii cetățenilor, dar și în exterior, independența statului pe care îl reprezintă. „Atitudinea condescendentă, ironică, a lui Putin față de Dodon a accentuat sentimentul de rușine, de penibil pe care l-a generat comportamentul inadecvat, lipsit de demnitate, al președintelui ales de „întregul popor”, opinează analistul.

În altă ordine de idei, Nicolae Negru mai spune că modul în care a fost schimbat sistemul electoral, deși în corespundere cu legislația, cu votul a peste două treimi din deputați, a lăsat impresia unui act nedemocratic din partea guvernării, pentru că nu a dorit să țină cont în totalitate de împotrivirea opoziției proeuropene și recomandările Comisiei de la Veneția, acțiune care a atras amânarea ajutorului macrofinanciar din partea UE.

La fel, menționează că un impact negativ asupra reputației statului Republica Moldova l-a avut și invalidarea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău. Chiar dacă din punct de vedere formal a fost o decizie judiciară, percepția generală, în interior și exterior, e că s-a pășit peste o linie interzisă, care într-o democrație, într-un stat de drept nu se trece niciodată. Potrivit lui Nicolae Negru, dacă modul în care s-au desfășurat alegerile în Chișinău și Bălți a dat senzația că oligarhia nu este omnipotentă, că se exagerează gradul de capturare a instituțiilor statului, anularea rezultatului votării din Chișinău a avut un efect contrar: percepția că oligarhia controlează totul s-a generalizat.

Pe aceeași temă:

Ion Manole: Moldova a înregistrat un regres privind respectarea principiilor democratice

Ion Tăbârţă: Cel de-al 27-lea an de independență nu poate fi trecut la capitolul reușit

Corneliu Ciurea: În Moldova se dă o luptă pentru legitimarea sau delegitimarea guvernării

Oazu Nantoi: Țara în care sunt votați „dodonii” este condamnată

Alexei Tulbure: Guvernarea a trecut peste toate liniile roșii în subminarea democrației

Octavian Ţâcu: Statalitatea și independența sunt subminate timp de aproape trei decenii

Roman Mihăeș: Statul Republica Moldova este implicat într-un amplu proces de modernizare

Anatol Țăranu: Cel de-al 27-lea an de independență a consolidat caracterul falit al țării

Rosian Vasiloi: În 27 de ani de independență, Moldova a pierdut avântul spre democrație