logo

Nicolae Negru: Încrederea scăzută a cetățenilor în Executiv este unul din motivele demisionării Guvernului Gabrilița


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicolae-negru-increderea-scazuta-a-cetatenilor-in-executiv-este-8004_1095202.html

Guvernul Gavrilița nu și-ar fi dat demisia dacă sondajele de opinie n-ar fi scos în evidență nivelul scăzut de încredere pe care îl au cetățenii în Executiv, în special, în persoana primului ministru. De această părere este comentatorul politic Nicolae Negru și a fost exprimată în cadrul unei dezbateri publice de la IPN. Potrivit lui, pierderea capitalului de încredere, corelat cu viitoarele alegeri, i-a determinat pe liderii PAS să facă această mișcare politică.

Lipsa unei strategii de comunicare a fost unul dintre factorii care i-a adus premierului Natalia Gavrilița un anti-rating, spune comentatorul politic.

„Mereu le-am atras atenția guvernanților la carențele de comunicare. Guvernul Nataliei Gavrilița a pierdut lupta informațională. S-a aflat într-o situație inedită, întrucât împotriva sa lucrau nu doar partidele politice, ci pentru discreditarea și compromiterea Executivului luptau serviciile rusești și noi avem anumite dezvăluiri în acest sens. Lucrurile acestea s-au suprapus și Guvernul nu s-a bucurat de o imagine favorabilă”, a declarat Nicolae Negru.

El consideră că schimbarea la față a Guvernului are un scop important - detașarea de critici și impresiile negative ale cetățenilor față de guvernare.

„Când Natalia Gavrilița a zis că e nevoie de susținere în interiorul țării s-a referit la încrederea și simpatiile din partea cetățenilor. Eu cred că guvernarea a dorit să înceapă o nouă pagină, să arunce bagajul negativ acumulat, să înceapă cu o interfață nouă pe nume Dorin Recean. Acest lucru e normal, se procedează astfel în democrațiile liberale. Schimbi echipa pentru a da o mai mare speranță. Sunt și anumite întrebări - de ce Guvernul Nataliei Gavrilița n-ar fi putut să asigure securitatea țării? Și inflația a început să scadă, proiectele care stagnează au început a fi realizate. Alegerile din toamnă vor fi o repetiție pentru guvernare”, menționează Negru.

Cât privește așteptările față de noul cabinet de miniștri, Nicole Negru spune că: „Eu cred că cea mai mare așteptare este să pună economia în mișcare. Dacă se va porni economia, va fi un semnal. Va depinde și ce face Rusia și evoluția lucrurilor din Ucraina. Dacă provocările vor continua, atunci va fi greu de îndeplinit această misiune. Noi ne aflăm în urma mai multor țări din Balcanii de Vest”.

Nicolae Negru este de părere că în componența noului Cabinet de Miniștri nu ar trebui să se regăsească o parte cei care au fost în Guvernul Gavrilița.

„Eu i-am auzit pe unii reprezentanți ai puterii că o bună parte a miniștrilor vor trece în Guvernul Recean. Asta e greșeală. De la noul Guvern se așteaptă și o mai bună comunicare și o selecție mai riguroasă a miniștrilor. E bine să vină la guvernare persoane care nu fac parte din PAS, dar persoane care s-au afirmat de-a lungul anilor. Sunt profesioniști în anumite partide și dacă i-ar putea atrage, ar fi foarte bine. Trebuie să atragă ceea ce este mai bun, întrucât suntem în fața unor provocări”, spune comentatorul politic.

Cu toate acestea, el spune că nu există garanții că persoanele abordate vor accepta funcțiile de miniștri din câteva motive.

 „Unii ar putea refuza propunerea, întrucât la alegerile locale ar spera că pot obține mai multe dividende sau poate fi vorba de o anumită incompatibilitate cu președintele Maia Sandu”, adaugă expertul.

Dezbatere publică la tema „Schimbarea Guvernului: motive și așteptări”, ediția a 273-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” se desfășoară de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.