logo

Nicolae Negru: În Siberia era greu să reziști miturilor despre Lenin


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicolae-negru-in-siberia-era-greu-sa-rezisti-miturilor-8004_1109980.html

La școală, portretul lui Lenin era peste tot și ni se inducea ideea că Lenin a fost cel care a avut grijă de muncitori și țărani și a construit primul stat socialist din lume. Sunt amintirile scriitorului Nicolae Negru și au fost dezvăluite în cadrul dezbaterii publice la tema „Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS”, organizată de Agenția de presă IPN. Fiind copil, el a fost deportat împreună cu familia în Siberia, iar memoriile despre perioada deportării se regăsesc în romanul „O progenitură dușmană”.

Scriitorul Nicolae Negru relatează în romanul său „O progenitură dușmană” experiențele dramatice ale deportării în Siberia. În paginile cărții, autorul vorbește despre influența ideologică din școala siberiană, unde cultul personalității lui Lenin era o prezență constantă.

„Acolo, în Siberia, la școală, portretul lui Lenin atârna. Lenin era un fel de zeu. Atunci nu-mi dădeam seama ce însemna Lenin, iar când m-am dus acasă și tata mi-a zis că este un bandit, am fost mirat. Pentru că școala îl venera, iar tata zicea că este un bandit. De acolo a început dedublarea. La școală credeam ce mi se spunea la școală. Acasă îl ascultam și nu-l contraziceam pe tata. Dar la un moment dat, am început să-l contrazic pe tata, să-i spun că Lenin a avut grijă de muncitori și țărani, a construit primul stat socialist din lume. Deci, era greu să reziști acestei mitologii”, a spus scriitorul Nicolae Negru.

Potrivit scriitorului,
propaganda sovietică a depus un efort consistent pentru a reconfigura percepția asupra evenimentelor celui de-al Doilea Război Mondial, prezentând Uniunea Sovietică drept victimă a agresiunii naziste și eliberatoare a Europei. Nicolae Negru a explicat că acest narativ ascunde episoade esențiale care demonstrează cârdășia dintre URSS și Germania nazistă.

„Se dorește să se camufleze sau să se dea uitării cârdășia dintre Stalin și Hitler. Uniunea Sovietică a contribuit la declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial. În cârdășie cu Hitler a fost ocupată și împărțită Polonia. Populația din Basarabia a nimerit între ciocan și nicovală. Convențiile internaționale spun că populația unui teritoriu ocupat nu se înrolează la război. Dar vedem că Uniunea Sovietică n-a respectat acest principiu. Pe un unchi de-al meu de 17 ani l-au luat, l-au dus în Germania, în prima linie și a fost rănit grav”, a mai spus Nicolae Negru.

Scriitorul și-a exprimat indignarea față de mobilizarea forțată de către Rusia a populației din teritoriile ucrainene ocupate. Acțiunea este o încălcare a dreptului internațional și un abuz asupra cetățenilor obligați să lupte împotriva conaționalilor lor, spune Nicolae Negru.

„Lucrurile se repetă. Acum armata lui Putin ocupă teritoriile ucrainene și-i mobilizează pe ucraineni să lupte împotriva conaționalilor lor. Este o crimă să-i mobilizezi pe cei din Herson, Crimeea, să lupte împotriva armatei ucrainene. Acest lucru nu poate fi conceput nici moral și nici legal”, a punctat scriitorul Nicolae Negru.

Dezbaterea publică la tema „
Trei mituri fundamentale pe care s-a ținut URSS” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.