logo

Nicolae Negru: În Moldova propaganda rusească există datorită unor forțe politice care se alimentează din Rusia


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicolae-negru-in-moldova-propaganda-ruseasca-exista-datorita-unor-8004_1092952.html

În Republica Moldova propaganda rusească înflorește din cauza unor forțe politice care au un anumit interes, fiind și ele alimentate din Rusia. Asemenea partide mențin electoratul său în bula nostalgică, fiindcă asta le permite să se afle în politică. Bula nostalgică propagă mesajul că lumea a fost salvată în Cel de-al Doilea Război Mondial exclusiv datorită efortului Uniunii Sovietice. Constatări în acest fel a făcut comentatorul politic Nicolae Negru în cadrul dezbaterii publice la tema „Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia”, organizată de Agenția de presă IPN.

Nicolae Negru a menționat că propaganda rusă privind Cel de-al Doilea Război Mondial diferă mult de ceea ce s-a întâmplat în realitate, uneori nici nu au legătură. Cetățenii sovietici erau educați în ideea că URSS este cea mai puternică. „Acest egou colectiv a crescut și abia acum începe să crape după ceea ce se întâmplă în Ucraina. Pe măsură ce dispăreau din viață generațiile care au participat nemijlocit în război, atitudinea și povestirile despre acest război căpătau amploare, erau romanțate într-un fel prin cărți, filme”, a spus el.

Potrivit comentatorului politic, cetățenii sovietici erau educați în ideea că Uniunea Sovietică este cea mai puternică, că lumea a fost salvată numai de Uniunea Sovietică, trecându-se sub tăcere Pactul Ribbentrop-Molotov prin care Hitler și Stalin au împărțit practic Europa între ei. „Lucrurile în societatea sovietică au evoluat ca și cum după legitățile propagandei și au avut puțină legătură cu ceea ce a fost în realitate, deoarece participanții la război de fapt spuneau cu totul altceva”.

„Participanții la război din satul meu erau niște oameni umiliți într-un fel, au fost trimiși la război în calitate de carne de tun, nici nu aveau motivația să lupte. Ulterior, aceștia erau luați în considerare la 9 mai, atunci când erau premiați. Și dintr-odată ei au început să se simte foarte importanți. Au început să aibă și anumite privilegii, cum ar fi acces la produsele deficitare. Aceste lucruri au avut influență asupră întregii societăți. Li s-a inoculat cetățenilor sovietici că ei sunt cei mai tari și dacă va trebui „vom putea repeta”. Acest egou colectiv a crescut și abia acum începe să crape în ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus el.

Potrivit lui Nicolae Negru, războiul desfășurat în țară vecină arată că armata rusă și potențialul ei militar nu corespund cu așteptările adepților propagandei ruse. „Mă uit cu cât triumf se bucură unii ruși că sunt bombardate orașele ucrainene, că sunt atacate cu rachete centralele electrice. Asta vorbește despre o mentalitate deformată, nu este a unui om contemporan, dar a unui om rămas în această bulă propagandistică și abia acum, în legătură cu războiul din Ucraina, se trezește la realitate. Unii s-au trezit și au început să fugă, dar altora le mai trebuie lovituri din partea realității”, a conchis comentatorul politic.

Dezbaterea publică la tema „Participarea URSS în Cel de-al Doilea Război Mondial: despre victorii și înfrângeri reale, despre ce tace propaganda, despre ce vorbesc miturile și nostalgia” este a 7-a ediție din ciclul „100 de ani de URSS și 31 de ani fără URSS: Nostalgia după Himere”. Ciclul de dezbateri este organizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.