logo

Nicolae Negru: Acceptarea Republicii Moldova și Ucrainei în UE este o decizie geopolitică


https://www.ipn.md/index.php/ro/nicolae-negru-acceptarea-republicii-moldova-si-ucrainei-in-ue-8004_1101318.html

Acceptarea Republicii Moldova și Ucrainei în UE este o decizie geopolitică. „E o decizie strategică, determinată de ambițiile imperiale ale Rusiei”, a declarat comentatorul politic Nicolae Negru, în cadrul dezbaterii publice „Scenarii posibile pentru decizia Consiliul European cu privire la Moldova”, organizată de Agenția de Presă IPN.

Potrivit lui Nicolae Negru, până acum, Moldova făcea parte din Parteneriatul Estic și asta nu presupunea intrarea în UE. Parteneriatul estic nu era anticamera UE, chiar dacă era semnat Acordul de Asociere și Acordul Aprofundat și Cuprinzător de Liber Schimb”, a adăugat comentatorul politic. Totuși, situația s-a schimbat odată cu războiul, dar s-au și văzut declarații ale oficialilor europeni despre necesitatea extinderii UE.

Nicolae Negru a mai spus că UE s-a gândit că dacă Rusia procedează astfel cu Ucraina, atunci nu mai poare lăsa statele din jurul ei „în zona gri”, pradă ambițiilor Rusiei, care pretinde că sunt în sfera ei de influență. El mai spune că, în același timp, trebuie de luat și problemele interne din UE. Amplificarea lor este intensificată și de război, și de anumite procese politice interne. De exemplu, una din formațiunile politice din Germania e o forță politică mult mai favorabilă ambițiilor rusești decât valorilor UE. Contează și ce se întâmplă în SUA. Dar, susține comentatorul politic, cum se va merge mai departe rămâne de văzut, mai ales că vin și alegerile euro-parlamentare.

Comentatorul politic s-a referit și la problema transnistreană în contextul aderării Moldovei la UE. El susține că și în Ucraina există Crimeea care e anexată, precum și o mare parte din alte teritorii ucrainene, dar „nimeni nu zice că nu încep negocierile cu această țară pentru că trebuie mai întâi să-și rezolve situația războiului cu Rusia”. În opinia sa, dacă se pune problema că Moldova nu este primită în UE fără rezolvarea problemei transnistrene, „așa cum a spus Maia Sandu, îi dăm lui Putin dreptul de veto asupra politicii externe a Moldovei și Ucrainei sau a oricărui altui stat”.

El a mai spus că decizia de deschidere a negocierilor pentru aderare la UE trebuie cântărită, deoarece impactul asupra Moldovei contează poate mai puțin decât asupra Ucrainei, care, fiind una nefavorabilă, ar avea un efect demoralizator asupra statului vecin „și i-ar da posibilitatea Rusiei de a triumfa”.

În altă ordine de idei, Nicolae Negru a remarcat că europenii sunt în derută și nu știu cum să interpreteze faptul că un concurent electoral din Republica Moldova a fost scos din campania electorală cu puțin timp înainte de alegeri. Explicația autorităților este că acest partid este mâna anumitei organizații criminale care folosește bani murdari, în spatele ei stând Rusia. Acum, pe de o parte, trebuie respectate legile democrației, pe de altă parte, la noi este o situație inedita, cu care nimeni nu s-a confruntat. El crede că și Europa, și Moldova vor fi nevoite să vină cu mai multe explicații la subiect, deși unele informații nu pot fi făcute publice pentru că sunt colectate de serviciile de informații specializate. Potrivit comentatorului politic, și Europa, și Moldova trebuie să elaboreze o altă abordare a acestei probleme, deoarece Rusia nu are de gând să se oprească la Ucraina sau Moldova.

Dezbaterea publică cu tema „Scenarii posibile pentru decizia Consiliul European cu privire la Moldova” este ediția a 295-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de Agenția de presă IPN cu sprijinul Fundației germane „Hanns Seidel”.