logo

Niciun candidat nu poate dicta condițiile și conținutul dezbaterilor, Consiliul de presă


https://www.ipn.md/index.php/ro/niciun-candidat-nu-poate-dicta-conditiile-si-continutul-dezbaterilor-8013_1108370.html

Stabilirea de către candidați a condițiilor și conținutului dezbaterilor contravin legii. Niciun candidat nu poate dicta câte runde trebuie să aibă o dezbatere, cât trebuie să dureze dezbaterea sau ce subiecte să fie discutate. Instituțiile media se conformează, în organizarea dezbaterii, doar legii și deontologiei profesionale, susține Consiliul de Presă într-o declarație, prin care solicită candidaților să înceteze imixtiunea în activitatea media.

Potrivit Consiliului de presă, dezbaterile electorale sunt organizate de către instituțiile mass-media, cu respectarea legii și a deontologiei profesionale jurnalistice, iar orice ingerință în activitatea media și în politica editorială sunt acțiuni contrare legii, nedemocratice și trebuie oprite.

Consiliul de Presă solicită candidaților să accepte invitația postului public de televiziune Moldova 1 și să desfășoare dezbaterea electorală pe această platformă națională, în conformitate cu legea și cu respect față de populația țării. În mod firesc, dezbaterea va fi moderată de un/o jurnalist/ă al/a Companiei publice Teleradio Moldova, care poate accepta și contribuția unor jurnaliști profesioniști.

Consiliul de Presă mai propune câteva nume de jurnaliști care ar putea contribui la dezbaterile electorale pentru turul doi al alegerilor prezidențiale: Lorena Bogza, Anatolie Golea, Lilia Buracovschi, Mădălin Necșuțu, Liuba Șevciuc, Vitalie Cojocari.

La fel, Consiliul de Presă reiterează că alegerea și înaintarea, de către candidații în alegeri, a unor candidați concreți pentru poziția de moderator al dezbaterilor, mai cu seamă a unui moderator compromis, care nu a dat dovadă în cariera sa de integritate și profesionism, reprezintă o lipsă de respect față de public și o încercare de subminare a exercițiului democratic pe care îl reprezintă dezbaterile.

După alegerile prezidențiale, cei doi concurenți electorali s-au invitat reciproc la dezbateri electorale. Mărul discordiei a fost moderatorul. Echipa lui Alexandr Stoianoglo l-a propus pe jurnalistul Gheorghe Gonța. Chiar dacă echipa PAS l-a acceptat, ulterior, după criticile declanșate, s-a răzgândit.

Echipa Maiei Sandu a anunțat că acceptă dezbateri cu orice moderator, însă acesta trebuie agreat de Consiliul de Presă și coordonat cu contracandidatul. În replică, Alexandr Stoianoglo a insistat pe propunerea sa inițială ca la dezbateri să participe doi moderatori, Gheorghe Gonța și celălalt propus de echipa contracandidatei.

Adițional mesajului Maiei Sandu, reprezentantul staffului electoral al candidatei, Adrian Băluțel, a comunicat că Maia Sandu a acceptat și invitația postului Moldova 1, și a Consiliului de Presă, de a organiza luni dezbaterea la TRM.

Într-un final, Maia Sandu l-a invitat pe contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, la dezbateri electorale, fără moderator. Acestea ar urma să aibă loc duminică, la ora 10.00, la Palatul Republicii.