În timp ce o serie de jurnaliști de la Chișinău încă numesc „partide” echipele care au consolidat gruparea criminală Șor, recent reunită la Moscova pentru a se numi „Pobeda”, DW spune tranșant că în capitala fostului imperiu sovietic s-a mai făcut un pas spre „acțiunea deliberată de distrugere a țării, iar cei care servesc acestor scopuri pot fi acuzați de trădare în folosul inamicului”, relatează IPN.
Sursa citată consideră că oamenii lui Șor, „salvatorii Moldovei de teroarea PAS”, sunt „o proiecție caricaturală a conclavului sinistru de la Kremlin”. Mulți au trecut din partid în partid, au fost comuniști pe care i-a racolat, cu bucata, în decembrie 2015, oligarhul Plahotniuc, cu acceptul lui Voronin, pentru a-și face o platformă social-democrată în vederea constituirii unei majorități absolute care să-l aburce în postul de prim-ministru. Transfugi de meserie, mercenari politici și de presă: înainte l-au servit pe Plahotniuc, azi i s-au aliniat lui Șor, sub înaltul patronaj al Kremlinul.
Blocul „Pobeda” pregătește terenul pentru o invazie rusească în Republica Moldova. Dacă Ucraina rezistă, vor acționa prin alegeri pentru instalarea unui regim prorusesc în Basarabia, care să lovească Ucraina din Transnistria, folosind Aeroportul Internațional Chișinău pentru a înlesni rotația trupelor ruse staționate în zona separatistă.
Întrebarea „competiție politică sau lovitură de stat? e doar retorică, și lucrurile sunt foarte limpezi, chiar dacă unii încă mai au îndoieli. „Când un stat nu poate garanta respectarea legii și admite activități subversive pe teritoriul său, nu mai vorbim de campanie electorală, de competiție politică onestă, ci de „operațiune specială” a unei puteri străine care pune la cale răsturnarea ordinii constituționale în țara ta.
Autorul consideră că atunci când o mare împărăție, agresivă și criminală, care omoară sute de mii de oameni într-o țară vecină, Ucraina, aspirantă și ea la democrație și integrare europeană, își plasează agenții în competiția politică din Republica Moldova, nu mai avem o confruntare a unor „puncte de vedere diferite”, ci o acțiune deliberată de distrugere a țării, iar cei care servesc acestor scopuri pot fi acuzați de trădare în folosul inamicului. „Este ca și cum Ucraina, în plin război cu Rusia, ar admite ca un partid pro-moscovit să intre în competiție politică, să pledeze la Kiev pentru renunțarea la Uniunea Europeană și la NATO, să ceară relații privilegiate cu Rusia, iar aceasta, în imensa-i mărinimie, să înceteze să mai omoare mame și copii ucraineni. Se cheamă capitulare”, conchide publicația germană.