Lipsa de transparenţă în domeniul licitaţiilor publice şi privatizării bunurilor publice duce la promovarea corupţiei şi a dublelor standarde, susţin reprezentanţii societăţii civile, autorii campaniei: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealizate ale Guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”.
Preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf, a remarcat, la o dezbatere publică organizată la IPN, că în ultima perioadă au avut loc discuţii aprinse pe marginea concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău şi transmiterii în proprietate privată a acţiunilor statului în Banca de Economii.
Potrivit lui Sergiu Ostaf, cadrul legislativ al Republicii Moldova este adaptat la exigenţele standardelor internaţionale în ceea ce priveşte modalitatea de gestionare a procesului de privatizare. Dar există şi aspectul asigurării transparenţei, unde lucrurile nu stau chiar bine. Atât legea care se referă la achiziţiile publice, cât şi legea care se referă la înstrăinarea bunurilor publice prevăd un proces bine reglementat, nu însă şi transparent.
Consilierul pe politici din partea CNP, Elena Terzi, a menţionat că pe siteul oficial al Agenţiei Achiziţii Publice există informaţii despre licitaţiile efectuate, însă aceste informaţii sunt sumare. Nu sunt publicate date despre companiile care au participat la licitaţie, motivele pentru care unele companii au fost descalificate. De asemenea, nu se cunosc motivele de selecţie a unor companii, nu se cunosc condiţiile contractului, clauzele de implementarea şi altele. Totodată, lipseşte informaţia despre achiziţiile făcute de către autorităţile publice locale.
În cazul înstrăinării bunurilor publice, situaţia este şi mai proastă, a menţionat Elena Terzi. Există două surse unde pot fi accesate informaţii despre înstrăinări, pe siteul Agenţiei Proprietăţii Publice şi pe siteul Ministerului Economiei, dar aceste informaţii sunt şi vechi, şi incomplete.
Reprezentanţii societăţii civile spun că barierele create în gestionarea procedurilor respective duce la ideea că există preferinţe, că se oferă condiţii mai bune pentru anumite firme, companii. De asemenea, societatea civilă a constat că nu există suficientă voinţă politică pentru a transparentiza legislaţia privind achiziţiile publice şi cea privind înstrăinarea bunurilor publice. CNP a sesizat executivul, încă în 2012, privind necesitatea de a modifica legislaţia, însă nu s-a făcut niciun pas până în prezent.
Societatea civilă propune crearea unei platforme informaţionale, care să conţină toate informaţiile despre privatizări şi licitaţii. De asemenea, se propune modificarea legislaţiei care reglementează domeniul achiziţiilor publice şi înstrăinării bunurilor publice, prin introducerea obligativităţii transparenţei celor două procese.
Dezbaterea a fost organizată în cadrul campaniei: „Numărătoarea inversă a angajamentelor nerealiate ale guvernării: 7 zile – 7 priorităţi”.