Nesancționarea abuzurilor din justiție este cauza eșecului reformei transporturilor. O spun reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto. Potrivit lor, deși în Republica Moldova există Legea cu privire la controlul de stat asupra activității de întreprinzător, prevederile acesteia nu se aplică în cazul transportatorilor. Ei au ajuns la această la concluzie după ce s-au plâns în instanță pe abuzurile Serviciului Fiscal de Stat. Primele două instanțe le-au dat dreptate, iar Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză FISC-ului.
Într-o conferință de presă la IPN, președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a spus că „Serviciul Fiscal de Stat acționează la comandă politică pentru răzbunare contra transportatorilor, la fel ca toate guvernările precedente, fără excepție. Toate au folosit Serviciul Fiscal de Stat ca bâtă politică”.
Având jurisprudența națională și europeană, transportatorii, pe parcursul anilor, s-au plâns în instanță pe abuzurile Serviciului Fiscal de Stat. Potrivit lui Oleg Alexa, aceste litigii au fost de durată. În prima instanță, transportatorii au obținut câștig de cauză, decizia fiind menținută și de instanța de apel. Însă pe 14 mai 2021, Curtea Supremă de Justiție, fără să motiveze decizia, a anulat hotărârile primelor instanțe. „CSJ a adoptat decizia sa prin care a dat câștig de cauză Serviciului Fiscal de Stat și a legalizat toate abuzurile sale. În motivarea deciziei CSJ practic înțelegem că ei au interpretat Legea nr. 131 în așa o manieră încât legea aceasta nu există”, a spus Oleg Alexa.
„Legea nr. 131 pentru voi nu există și acele principii europene pentru voi, transportatorii, nu există – așa spus-o judecătoarea Chișcă-Doneva, care era raportoare pe acest dosar. Această judecătoare a legalizat acest dezmăț al Serviciului Fiscal de Stat și de fapt a negat existența unor principii europene pe care noi încercăm să le transpunem în viață. Și chiar a negat existența unor prevederi legale și a unor decizii ale Curții Constituționale. În sesizarea noastră am descris 22 de acțiuni ale completului de judecată pe care le considerăm acte de injustiție. Toate aceste acțiuni se bazează pe încălcările comise de acest complet de judecată în procesul de interpretare a legii, de stabilire a faptelor și de evaluare a probelor”, a mai spus președintele Consiliului APOTA.
Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.