logo

Nereguli, depistate la poligonul de pesticide din raionul Vulcăneşti


https://www.ipn.md/index.php/ro/nereguli-depistate-la-poligonul-de-pesticide-din-raionul-vulcanesti-7967_1026323.html

Doar trei din cele 14 sarcofage ale poligonului din raionul Vulcăneşti, care depozitează o cantitate de aproape 4 mii de tone de pesticide, sunt amenajate conform cerinţelor. Acestea sunt betonate şi învelite cu peliculă. Totodată, canalele de scurgere a apelor meteorice amenajate de-a lungul gardului poligonului sunt parţial distruse. Acestea sunt concluziile făcute de specialişti ca urmare a controlului efectuat la poligon, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului, controlul ecologic a fost efectuat de Agenţia Ecologică Găgăuzia în prezenţa reprezentanţilor Direcţiei Vulcăneşti a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor pe parcursul anului curent. Aceştia au constatat, de asemenea, că rezervoarele de evaporare ale poligonului sunt distruse. Gardul de protecţie al poligonului este în stare relativ satisfăcătoare, însă unele porţiuni necesita a fi reparate.

Pentru a inspecta starea poligonului, ministrul mediului, Valeriu Munteanu, a dispus crearea unui grup de lucru, care va iniţia acţiuni pentru excluderea riscurilor de contaminare a componentelor de mediu din apropiere. Potrivit consultantului superior al Serviciului relaţii publice şi informaţie de mediu al ministerului, Ion Magu, vizita a fost efectuată pentru a iniţia un studiu de fezabilitate al poligonului. „Vrem să accesăm nişte fonduri europene pentru a putea scoate pesticidele şi a le da la prelucrare în alte ţări care se ocupă cu aşa ceva, în special, Germania şi Cehia”, a declarat Ion Magu.

Totodată, ca rezultat al studiilor şi investigaţiilor de laborator efectuate în sol, apă, nămol şi material biologic, pe teritoriul poligonului în perioada 2013-2014, s-au depistat reziduuri de la şapte poluanţi organici persistenţi în concentraţii care depăşesc valorile maximale admisibile, unii chiar de zeci de ori. În probele de sol şi apă prelevate în afara poligonului, urme ale pesticidelor n-au fost depistate.

Poligonul de pesticide din satul Cişmichioi, raionul Vulcăneşti, construit în anul 1977 ocupă o suprafaţă de 2,4 hectare şi este amplasat în câmp, la o distanţă de circa 10 kilometri de localitate. Teritoriul poligonului este îngrădit, iar pe perimetrul zidului în terenul aferent poligonului au fost plantaţi arbori.