Neînţelegerile între autorităţi şi protestatari sunt generate de lipsa de comunicare, dezbateri
https://www.ipn.md/index.php/ro/neintelegerile-intre-autoritati-si-protestatari-sunt-generate-de-lipsa-de-7965_995843.html
Lipsa dialogului între guvernanţi şi protestatari nu contribuie deloc la rezolvarea conflictelor. Ba mai mult, generează noi tensiuni. Opinia a fost expusă în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Mesajul politic al Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei (CACD). Cultura de promovare: pro şi contra”, organizate de către Agenţia de presă Info-Prim Neo.
Analistul politic Igor Boţan a menţionat că etichetările cu care operează Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei la adresa guvernanţilor, gen „uzurpatori” şi „criminali”, îi face şi mai mult pe aceştia să refuze discuţiile cu protestatarii. „Pe de o parte, sunt guvernanţii care afirmă că nu s-a întâmplat nimic, pe de altă parte, sunteţi voi, cei din Comitet, care afirmaţi că s-a întâmplat ceva irecuperabil. Nu avem un arbitru în care populaţia să aibă încredere. Dacă părţile implicate într-un conflict nu se aşază la masa de negocieri, acesta nu va mai fi rezolvat. Eu mă tem de haos, dacă voi nu vă temeţi, bravo vouă”, a accentuat Igor Boţan la dezbaterile la care au participat şi membrii CACD.
Totodată, analistul se întreabă dacă insistenţa de dizolvare a Parlamentului şi de organizare a alegerilor anticipate sunt legate cumva de un oarecare interes electoral al membrilor Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei şi dacă acesta are intenţia să participe la un eventual scrutin.
Răspunzându-i lui Boţan, Iurie Roşca, membru CACD, a menţionat că adresările gen „criminali” şi „uzurpatori” sunt legale, fiind preluate din textul Constituţiei şi nu vede o probleme în a le utiliza. De asemenea, Roşca susţine că nu este atât de important dacă va participa sau nu comitetul la eventuale alegeri parlamentare anticipate. „Comitetul este format din 9 persoane absolut diferite, nici n-am vorbit măcar despre participarea noastră la alegeri”, a declarat Iurie Roşca.
Întrebat cum, în viziunea CACD, poate fi soluţionată criza politică din ţară, Iurie Roşca a spus că nu există altă cale decât alegerile anticipate şi că doar aşa ţara va reveni în albia constituţionalităţii. Or, spune Iurie Roşca, acum în ţară este un haos total.
Comitetul pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei a organizat până acum 4 acţiuni de protest şi declară că va continua să manifesteze paşnic până la dizolvarea Parlamentului. CACD cere şi modificarea Codului Electoral, în sensul stabilirii proporţiei de 5 membri din partea opoziţiei şi 4 din partea puterii. CACD mai cere demisia preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, şi înlocuirea lui cu alt membru al Curţii Constituţionale din partea Guvernului, care să se bucure de credibilitate în faţa opiniei publice. Încă o solicitare a comitetului este tragerea la răspundere penală a demnitarilor care au contribuit la ceea ce numeşte uzurparea puterii de stat.
Reprezentanţii guvernării nu au onorat invitaţia la dezbateri.
Dezbaterile publice „Mesajul politic al Comitetului pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei. Cultura de promovare: pro şi contra” fac parte din proiectul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, care prevede un ciclu de dezbateri la tema culturii politice, susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.
„La ideea unor dezbateri la tema culturii politice am ajuns urmând o judecată pe care, cred, o parcurge toată lumea, fiecare om din Moldova, de la un timp încoace”, a declarat la începutul primei dezbateri Valeriu Vasilică, director Info-Prim Neo. „De la un timp încoace, viaţa politică din Moldova este marcată masiv de conflicte, de certuri, de reglări de conturi în public. Ele sunt multe, pe multe planuri, pe multe niveluri. Nu avem nimic împotriva conflictelor şi nici măcar împotriva certurilor politice, pentru că şi ele sunt fireşti, chiar necesare uneori pentru a mişca nişte idei, nişte lucruri înainte, pentru a obţine nişte scopuri, inclusiv politice. Avem ceva împotriva conflictelor de speţă joasă sub aspectul culturii politice, ca şi al culturii în general. Avem ceva împotriva conflictelor politice care nu sunt un instrument folosit pentru mişcarea lucrurilor înainte, ci sunt, cel puţin aparent, un scop în sine. Avem ceva împotriva acestui gen de conflicte pentru că ele influenţează societatea, oferindu-i un model incorect, greşit, periculos de relaţii. Pentru că starea de conflict în interiorul clasei politice moldoveneşti s-a transformat într-o stare de spirit a acestei clase politice, marchează relaţiile din interiorul ei, dar şi relaţiile clasei politice cu alte domenii, existând pericolul să se extindă nepermis de mult, să devină o stare de spirit din întreaga societate”, a specificat directorul Info-Prim Neo.