logo

Negocierile pentru aderarea la UE se pot întinde cât timp avem o armată străină, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/negocierile-pentru-aderarea-la-ue-se-pot-intinde-cat-7967_1090036.html

Procesul negociere pentru aderarea Republicii Moldova la UE s-ar putea întinde la nesfârșit, atât timp cât pe teritoriul țării se află o armată străină. Moldova poate și este binevenită într-o perspectivă în Uniunea Europeană, nu și armata Federației Ruse. Este o provocarea pe de o parte, dar pe de altă parte o eventuală desemnare a Republicii Moldova în calitate de candidat a fi un motiv în plus să depună mai multe eforturi pentru a soluționa problema transnistreană în ansamblul ei, inclusiv prezența militară străină. Opinia aparține directorului Asociației „Inițiativa pentru Pace”, Alexandru Flenchea, ex-vicepremier pentru reintegrare, și a fost exprimată într-o conferință de presă la IPN cu genericul: „Căștile albastre” – cazul Republica Moldova”, organizată de Asociația Promo-LEX.

Alexandru Flenchea a menționat că menținerea misiunilor de pacificare în Zona de Securitate este în interesul Federației Ruse și a regiunii transnistrene, chiar dacă acestea înțeleg ineficiența formatului. Însă, cele două părți insistă pe misiunea de pacificatori pentru a avea o acoperire juridică pentru perpetuarea prezenței militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

„În acești 30 de ani de când avem „cea mai de succes operațiune”, de când s-a terminat războiul, de două ori au fost incidente cu utilizarea armelor de foc. De două ori s-a tras și a fost ucis un om. În ambele cazuri sursa problemei, a încălcării (și ucigașul) au fost chiar pacificatorii. Avem o statistică de sute de cazuri de încălcări serioase ale regimului Zonei de Securitate, inclusiv încălcări ale drepturilor omului. Pe parcursul acestor trei decenii s-au adunat chiar mii de încălcări pe care pacificatorii nu sunt în stare să le prevină”, explică Alexandru Flenchea.

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, a declarat că așa-zisele misiuni de pacificare nu și-a atins nici un scop, cu excepția opririi tensiunilor militare din 1992. Însă, în aceste misiuni au ajuns părțile beligerante. „Din agresor să ajungi pacificator, mediator și stat garant este o „performanță” și acest lucru trebuie să fie înțeles de toată lumea. Aceste subiecte trebuie discutate profund pentru că altfel vin problemele care nu vor mai putea fi oprite. Vedem ce se întâmplă în Ucraina. Or, acest război nu a izbucnit într-o zi. El a avut o perioadă lungă în care terenul a fost pregătit, populația a fost manipulată și s-a ajuns la acest conflict. De aceea, cetățenii trebuie să aibă un cuvânt greu de spus”, afirmă Ion Manole.

Directorul Promo-LEX a spus că, atât în stânga Nistrului, cât și în Zona de Securitate, unde sunt acei pacificatori, drepturile omului sunt încălcate. Ion Manole a îndemnat cetățenii și autoritățile să pledeze și să lupte pentru apărarea drepturilor și a libertăților fundamentale.

Irina Tabaranu, jurnalistă în Zona de Securitate, a declarat că în stânga Nistrului drepturile omului sunt încălcate, iar ultimele decizii ale autorităților de la Tiraspol confirmă acest lucru. Mai nou, transnistrenii vor fi pedepsiți penal dacă se vor adresa instanțelor recunoscute constituțional în Republica Moldova sau la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. „Trebuie să vorbim despre aceste lucruri și să solicităm comunității internaționale, care are pârghii, să schimbe acest lucru, să vorbească cu așa-zisele autorități din stânga Nistrului, iar această „lege” să nu fie aplicată. Pentru că urmările acestei „legi”, cum este cea de a nu critica misiunea de pacificare, vor fi și mai mari”, explică ziarista.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul Agenției de presă IPN „Suport pentru reforma justiției prin mediatizarea în format multimedia a cazurilor de rezonanță de presupusă injustiție”. Agenția nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă. IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.