logo

Necesitatea interzicerii panglicii „Sfântului Gheorhe” – în dezbateri


https://www.ipn.md/index.php/ro/necesitatea-interzicerii-panglicii-sfantului-gheorhe-in-dezbateri-7978_1089226.html

Interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor reprezentate de panglica bicoloră și a literele Z și V este o decizie necesară, în special, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina. Este opinia unor comentatori politici de la Chișinău, potrivit cărora Republica Moldova trebuie să limiteze răspândirea și promovarea simbolurilor care instigă la ură și război. De cealaltă parte, există voci care spun că guvernarea își face capital politic pe seama acestui subiect din incapacitatea de a livra rezultate concrete cetățenilor pe domeniul economic și în sectorul justiției, notează IPN.

Potrivit legii adoptate de Parlament în lectură finală, confecționarea, vânzarea și răspândirea atributelor și simbolurilor utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanități va fi penalizată. Printre simbolurile interzise este panglica bicoloră negru-oranj „Sfântul Gheorghe”, dar și literele Z și V, folosite în calitate de elemente distinctive ale armatei ruse în Ucraina.
 

„În privința interdicției panglicii Sfântului Gheorghe noi am întârziat și argumentul este simplu, această panglică a trezit atât de multe conflicte și a agitat atât de mult lumea și ea nu are niciun conținut. O consider un simbol al unui stat care a pornit un război în Republica Moldova. Țările Baltice sunt acolo unde sunt pentru că s-au clarificat care sunt valori în țara lor și care nu sunt”, a spus directoarea clubului 50/50, Ecaterina Mardarovici, în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Guvernării această lege îi aduce capital politic ușor câștigat. Să condamni la pușcări motanii grași e mult mai greu, de aceea se ocupă de interdicția panglicii. Pe de altă pare, cei care apărau această panglică erau în hibernare politică și acum li s-a ridicat mingea la fileu, și este un colac de salvare pentru ei, pentru că își fac capital politic”, a spus comentatorul politic Ilian Cașu.

„Panglica bicoloră nu se atribuia inițial Imperiului Rus. Dar în momentul în care un stat se identifică cu aceste două culori și cu literele V și Z, asta simbolizează agresiune, este războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Noi ca stat ne-am creat ca să garantăm pace, drepturi și liberări fundamentale ale omului. Tot ca stat am delegat deputați care trebuie să adopte legi care ar interzice propaganda, promovarea agresiunii pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.

Reprezentanții partidelor extraparlamentare se arată convinși că data de 9 mai, când unele formațiuni politice marchează Ziua Victoriei, va fi un bun prilej pentru reprezentanții partidelor pro-ruse de a sfida legea.

„Această panglică reprezintă expansiunea imperialismului rus. Bănuiesc că acest simbol va fi folosit foarte curând, indiferent de decizia luată de Parlament, va fi sfidată legea, pentru că acum contează mai mult dorința unor actori politici de a aduna lumea în prejma lor, de a crea impresia unui monolit”, a spus reprezentantul Platformei DA, Chiril Moțpan.

Potrivit deciziei Parlamentului, nerespectarea interdicției și promovarea simbolurilor agresiunii militare ruse va fi sancționată amenzi de la 4 500 de lei la 9 000 de lei pentru persoanele fizice. În cazul persoanelor juridice sau cu funcții publice, amenda se ridică până la 30 000 de lei.