logo

Natalia Morari: Fiecare pensionar va beneficia lunar de un tichet alimentar


https://www.ipn.md/index.php/ro/natalia-morari-fiecare-pensionar-va-beneficia-lunar-de-un-8004_1107864.html

Pensionarii din Republica Moldova și persoanele cu dizabilități vor beneficia lunar de un tichet alimentar în valoare de 1500 de lei. Asigurările sunt date de candidata la funcția de președintă a Republicii Moldova, Natalia Morari. În cadrul unui interviu realizat de Agenția de presă IPN, pretendenta la șefia țării a explicat că inițiativa va stimula și creșterea economică prin majorarea cererii pentru produsele autohtone.

Candidata la șefia țării, Natalia Morari, și-a prezentat oferta electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, menționând că problemele cele mai mari cu care se confruntă Republica Moldova sunt sărăcia și depopularea. Potrivit candidatei, ambele fenomene sunt generate de subdezvoltarea economică a țării.

„Pe lângă sărăcie, pe primul loc aș plasa problema depopulării. Oriunde mergem, în mare parte, vedem lume vârstnică. Sărăcia derivă de aici. Dacă analizăm datele statistice, vedem că în ultimii trei ani au plecat 230 de mii de oameni cu vârsta cuprinsă între 18-45 de ani. Sunt oameni fie în proces de creare a familiilor, fie deja și-au creat familii, au copii și pleacă din Republica Moldova. În străinătate ei se angajează, își deschid afaceri, își cumpără apartamente, case, acolo plătesc impozite. Astfel ei hrănesc economiile altor state. De aceea rămânem atât de săraci aici”, a spus candidata la funcția de președintă a Republicii Moldova, Natalia Morari.

Natalia Morari a explicat că pentru a determina creșterea economică a țării, președintele va desemna un premier competent și un cabinet de miniștri profesionist. Obiectivele de bază ale Executivului vizând programele de dezvoltare economică.

„Soluții sunt multe și toate derivă din economie. Concentrarea statului și a președintelui țării trebuie să fie pe dezvoltarea economică. Șeful statului numește candidatul la funcția de prim-ministru, premierul fiind responsabil de tot ce înseamnă politica economică și planul de dezvoltare a țării. Eu voi insista ca toată agenda parlamentului, guvernului să fie despre problemele oamenilor, nu problemele fake inventate, ci despre problemele oamenilor”, a mai spus pretendenta la șefia țării.

Potrivit Nataliei Morari, cele mai defavorizate categorii ale populației vor fi susținute de stat prin acordarea unor tichete valabile doar pentru procurarea produselor alimentare locale. Natalia Morari spune că inițiativa va stimula producătorii autohtoni să-și majoreze capacitatea de producere, astfel crescând și valoarea impozitelor achitate la stat.

„Cum putem să ajutăm cel mai mare grup social-vulnerabil din Republica Moldova, pensionarii și persoanele cu dizabilități? Una dintre inițiativele legislative va fi introducerea tichetelor alimentare pentru fiecare pensionar de 1500 de lei pe lună. De unde bani? Bani vom lua din stimularea producătorilor autohtoni. Fiecare pensionar va putea cumpăra cu acest tichet alimentar doar produse autohtone. Asta înseamnă că producătorii locali, care sunt prezenți pe rafturile magazinelor, vor avea o cerere mai mare, vor produce mai mult și vor plăti mai multe impozite. Iar banii din impozite îi redirecționăm pentru pensionari” a explicat Natalia Morari.

Interviul cu candidata la funcția de președintă, Natalia Morari, a fost realizat în locul primei ediții de dezbateri electorale cu candidații la funcția de președinte al Republicii Moldova, la care urmau să participe și candidatele independente Victoria Furtuna și Irina Vlah, dar care nu au răspuns invitației, chiar dacă anterior au acceptat să participe la tragerea la sorți de săptămâna trecută pentru stabilirea componențelor dezbaterilor electorale pe platforma IPN.

Ciclul de dezbateri cu genericul „Analizăm cererea și ofertele electorale” este realizat de către agenția de presă IPN, în perioada 08-10 octombrie 2024 cu sprijinul German Marshall Fund (SUA) și al Uniunii Europene.

La dezbaterea a doua, programată pentru miercuri, 9 octombrie sunt așteptați: - Andrei Năstase, candidat independent; Tudor Ulianovschi, candidat independent și Alexandr Stoianoglo, candidat din partea Partidului Politic Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.