Natalia German va fi negociator-şef din partea RM a noului acord cu UE
https://www.ipn.md/index.php/ro/natalia-german-va-fi-negociator-sef-din-partea-rm-a-7965_978829.html
Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Natalia Gherman a fost desemnată drept negociator-şef din partea R. Moldova a noului acord de colaborare cu Uniunea Europeană, transmite Info-Prim Neo. Guvernul a aprobat în şedinţa sa de miercuri, 11 noiembrie, componenţa nominală a Comisiei de stat pentru integrare europeană a R. Moldova.
Astfel, preşedinte al Comisiei de stat va fi premierul Vlad Filat, iar în calitate de vicepreşedinţi vor evolua vicepremierul Iurie Leancă, ministrul afacerilor externe şi integrării europene şi vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, iar secretar al comisiei va fi Valeriu Gheorghiu, director al departamentului integrării europene din cadrul MAEIE, iar membri al Comisiei vor fi cei doi viceprim-miniştri fără portofoliu, Ion Negrei şi Victor Osipov, ministrul de stat Victor Bodiu, 13 miniştri, responsabili de domenii şi un viceministru.
Comisia de stat urmează să coordoneze realizarea angajamentelor care derivă din documentele şi înţelegerile moldo-comunitare.
Comisia se va reuni o dată pe lună sau mai des, în caz de necesitate. În ce priveşte noul acord, Iurie Leancă a spus că, la începutul anului 2008, Comisia Europeană a luat decizia negocierii şi semnării acestuia cu R. Moldova, iar în noiembrie, Consiliul Comisarilor Europeni a aprobat proiectul mandatului de negocieri.
Noul acord va depăşi cadrul Acordului de Cooperare şi Parteneriat (ACP), care reglementează în prezent relaţiile Moldovei cu UE, intrat în vigoare la 1 iulie 1998, şi va contribui la realizarea graduală a obiectivului de integrare europeană a Moldovei.
Potrivit lui Leancă, proiectului mandatului permite negocierea articolelor, ce vor fi incluse în blocul politici de securitate, justiţie şi afaceri interne, blocul cooperării sectoriale şi, parţial, blocul economic. Deocamdată, el nu stipulează clar permisiune de a negocia zona de liber schimb aprofundat şi cuprinzător. Pentru a demara negocierile pe acest segment, Comisia Europeană va beneficia de un mandat suplimentar.
În ce priveşte termenul de negociere, acesta va depinde, precum s-a menţionat în şedinţa guvernului, de ritmul în care R. Moldova va implementa reformele convenite.